Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utanför Bohusläns kust planerar bolaget Freja Offshore med vd Magnus Hallman en av Sveriges största flytande vindkraftparker fyra mil ute till havs. Foto: Freja Offshore/SVT

Utanför Bohuskusten planeras en av Sveriges största flytande vindkraftsparker

Uppdaterad
Publicerad

Utanför Bohusläns kust planeras en av Sveriges största flytande vindkraftsparker fyra mil ute till havs. Nu lämnas ansökan till regeringen om att få börja bygga, men ett sendraget beslut hotar projektets finansiering.

– Tåget har inte gått, men vi måste vara uppmärksamma på att omvärlden springer och det gör vi inte riktigt än i Sverige, säger Magnus Hallman, vd på Freja Offshore som står bakom projektet.

Vindkraftsparken Mareld skulle bli en av Sveriges största med uppemot 165 verk – vart och ett i höjd med Eiffeltornet – om den blir verklighet. Flytande på bojar stora som fotbollsplaner fyra mil väster om Orust skulle verken generera upp till 12 terawattimmar, motsvarande över hälften av Västra Götalands årliga elförbrukning. 

– För att klara klimatomställning behöver Sverige fördubbla sin elproduktion. Mareld skulle kunna förse västra Sverige med en stor del av den förnybara energi som behövs både för att möjliggöra omställningen för industrin men också för att trycka ner elpriserna, säger Magnus Hallman, vd på Freja Offshore.

Klimatkrisen

Ansöker om att få börja bygga

Efter två års förberedelser lämnade Freja Offshore på tisdagen in ansökan om att börja bygga vindkraftsparken. Frågan hamnar direkt på regeringens bord eftersom placeringen av parken är utanför den svenska territorialgränsen, men inom den ekonomiska zonen.

Segdragna tillståndsprocesser en risk

Hur snabbt regeringen nu hanterar frågan är avgörande för att locka – och behålla – investerare, enligt Magnus Hallman. 

– Tillgången på investerarkapital är god idag, dock ska man komma ihåg att det byggs på väldigt många håll i världen. Är vi inte snabba nog så finns det en risk att kapitalet flyr till ställen där man har snabbare tillståndsprocesser, säger han.

Havsbaserad vindkraft har mött kritik av bland annat fiskeribranschen, hur stor är risken att projektet stoppas?

– Den risken finns med den här typen av projekt, men vi ligger så pass långt ut och använder flytande teknik för att vara flexibla. Vi räknar med att kunna ha en dialog med andra intressenter och kunna lösa upp de knutar som finns, säger Magnus Hallman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet