Misstänkt hundbluff: Jeanette fick fel hund

Publicerad

Det är inte alltid man får det man vill ha när man köper hund. Jeanette Barnes i Göteborg var ute efter den populära korsningen cockerpoo, men hon och flera andra misstänker att de blivit lurade av en uppfödare.

Jeanette Barnes i Göteborg längtade efter en hund. Då hon är allergisk och vet att hon tål vissa raser bättre bestämde hon sig för att skaffa en så kallad cockerpoo, en korsning mellan cocker spaniel och pudel som blivit populär, bland annat på grund av att den sägs vara bra för allergiker.

– Jag behövde ha lite mer kärlek i mitt liv. Jag saknade hund och började se mig om på nätet.

Annons på blocket

Jeanette hittade en annons på Blocket från en uppfödare som skrev att hennes tik snart skulle föda en kull cockerpoovalpar. Hon tog kontakt med uppfödaren, fick se bilder på hanen och tiken. Hon tog till och med kontakt med en person som tidigare köpt en cockerpoo av uppfödaren och allt verkade vara i sin ordning.

Men efter att hon hämtat sin valp i slutet av januari började hon ana oråd. Flera personer i hennes närhet ifrågasatte om det verkligen var en cockerpoo hon hade fått.

– Plötsligt började hon fälla. När jag hade henne i knät blev jag alldeles vit och det är inte riktigt det jag behöver i mitt liv.

Uppfödaren ”försvann från radarn”

Jeanette fick kontakt med flera andra personer som köpt från samma kull och det visade sig att fler var misstänksamma. Men när de försökte få kontakt med uppfödaren fick de inget svar.

– Plötsligt var hennes sida bortplockad och hon försvann från radarn.

Flera av köparna har låtit DNA-testa sina hundar och fått veta att några fått blandningen, cocker spaniel/spets och andra spets/pudel, men ingen verkar ha fått cockerpoo. De såldes för 17 000 kronor styck, ett överpris enligt Jeanette. Hon har dock blivit ordentligt fäst vid sin hund men är orolig för framtiden.

– Jag känner mig lurad. Och lite orolig att jag ska få någon form av allergi. Jag har världens finaste hund och jag hoppas jag kommer kunna ha henne kvar.

Olivia Mårtensson som köpt en hund ur samma kull har varit tvungen att lämna ifrån sig hunden då en familjemedlem fick kraftiga allergiska besvär.

– Jag hoppas jag kommer kunna få pengarna tillbaka, säger hon.

Uppfödaren svarar inte

SVT Nyheter Väst lyckas inte heller få tag i uppfödaren som inte svarar på något av sina fyra nummer eller på mejl.  Jeanette och flera andra av köparna har anmält uppfödaren till Polisen och Allmänna reklamationsnämnden. Polisen har lagt ner förundersökningen i brist på bevis och Jeanette planerar att överklaga Polisens beslut, men hon är inte hoppfull.

– Det är nog bara att gilla läget. Blir man lurad så blir man det för det finns tydligen ingen upprättelse att få över huvud taget.

SVT rapporterade · Hur noga ska man var när man köper husdjur?

Tack för alla era kommentarer, nu stänger vi denna chatt. mvh/Cecilia, SVT Nyheter Väst
15.36
En bra regel är att alltid hälsa på hos uppfödaren innan man bestämmer sig. Och om möjligt träffa båda föräldrarna till kullen eller i alla fall tiken. Det är viktigt att se hur hundarna har det, och också träffa hundar av den ras du vill ha. En bra uppfödare har dessutom massor med kunskaper om hundarna så passa på att ställa frågor. Om uppfödaren är helt i mot att du kommer, då är det ofta något som inte stämmer. Kontakta då en annan uppfödare.
16.01
Köp en rasren hund istället. Då gör man en insats för hundarnas hållbarhet istället för att gynna genetisk utarmning.
16.18
Som hundköpare har man ett mycket stort ansvar och måste inse att det finns många som försöker lura godtrogna människor. Det finns en hel del suspekta annonser på nätet och risken finns att hunden är smugglad till Sverige. Tänk alltid på hundens bästa i första hand, ställ många frågor och var misstänksam. Ett tips är att kontakta Svenska Kennelklubben för mer info.
16.50
Du bör vara extremt noggrann vid val av uppfödare.Gå in på Cockerpoo Sveriges hemsida läs på .
Där finns tips på saker att kontrollera inför ev köp av valp.
Vik dig inte en tum och allt ska vara skriftligt så att du kan kontrollera evidensen av dokument .
17.57
Ang. tidigare kommentarer. Blandrashundar gynnar inte genetisk utarmning. Det är tvärtom. Att blanda ger större genetisk diversitet. Det är positivt. Däremot får du högre förutsägbarhet hos renrasiga djur. Du vet vilka rastypiska egenskaper och brister du kan vänta dig.
17.58
Det är år 2019 och det finns fortfarande folk som köper hund på blocket? För 17 000kr?! Hur i hela fridens namn säger jag? Jag känner verkligen med personerna, det gör jag, dock får det vara en måtta på naivitet hos hund och kattköpare eller djurköpare på blocket. Uppfödare ska inte bara vara registrerade dem ska även ha ett bra rykte hos föreningar osv osv. Ingen vettig person köper en hund för 17 000kr på blocket, vare sig ens vänner köpt från samma person eller ej.
17.58
Vi har en tysk schäferhund, vi fick stamtavlan utan att fråga efter, nu blir hon 14 år den 5 maj,
17.58
Köp alltid hunden hemma hos uppfödaren. Inte ute utan hemma hos uppfödaren, och om det verkar skumt så kolla hos en annan uppfödare.
17.59
Pudel är allergivänlig. Cockerspaniel är det inte. När man köper en blandras så kan du aldrig veta vad den hunden har i sin genetiska profil. För att vara på den säkra sidan ska man köpa en rasren hund med stamtavla där du kan följa pudel-pudel-pudel bakåt i generationer. Även en cockerpo kan ha sån otur att det blir cockerspaniel som dominerar genetiskt och då tål inte allergiker den ändå. Så please! Rasren hund med hälsotestade föräldrar. En blandras är just blandad och plötsligt dyker en ras upp som kanske var farfar och som ni inte alls är beredda på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hundköp

Mer i ämnet