Foto: Privat/SVT

Misstänkt hundbluff: Jeanette fick fel hund

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alltid man får det man vill ha när man köper hund. Jeanette Barnes i Göteborg var ute efter den populära korsningen cockerpoo, men hon och flera andra misstänker att de blivit lurade av en uppfödare.

Jeanette Barnes i Göteborg längtade efter en hund. Då hon är allergisk och vet att hon tål vissa raser bättre bestämde hon sig för att skaffa en så kallad cockerpoo, en korsning mellan cocker spaniel och pudel som blivit populär, bland annat på grund av att den sägs vara bra för allergiker.

– Jag behövde ha lite mer kärlek i mitt liv. Jag saknade hund och började se mig om på nätet.

Annons på blocket

Jeanette hittade en annons på Blocket från en uppfödare som skrev att hennes tik snart skulle föda en kull cockerpoovalpar. Hon tog kontakt med uppfödaren, fick se bilder på hanen och tiken. Hon tog till och med kontakt med en person som tidigare köpt en cockerpoo av uppfödaren och allt verkade vara i sin ordning.

Men efter att hon hämtat sin valp i slutet av januari började hon ana oråd. Flera personer i hennes närhet ifrågasatte om det verkligen var en cockerpoo hon hade fått.

– Plötsligt började hon fälla. När jag hade henne i knät blev jag alldeles vit och det är inte riktigt det jag behöver i mitt liv.

Uppfödaren ”försvann från radarn”

Jeanette fick kontakt med flera andra personer som köpt från samma kull och det visade sig att fler var misstänksamma. Men när de försökte få kontakt med uppfödaren fick de inget svar.

– Plötsligt var hennes sida bortplockad och hon försvann från radarn.

Flera av köparna har låtit DNA-testa sina hundar och fått veta att några fått blandningen, cocker spaniel/spets och andra spets/pudel, men ingen verkar ha fått cockerpoo. De såldes för 17 000 kronor styck, ett överpris enligt Jeanette. Hon har dock blivit ordentligt fäst vid sin hund men är orolig för framtiden.

– Jag känner mig lurad. Och lite orolig att jag ska få någon form av allergi. Jag har världens finaste hund och jag hoppas jag kommer kunna ha henne kvar.

Olivia Mårtensson som köpt en hund ur samma kull har varit tvungen att lämna ifrån sig hunden då en familjemedlem fick kraftiga allergiska besvär.

– Jag hoppas jag kommer kunna få pengarna tillbaka, säger hon.

Uppfödaren svarar inte

SVT Nyheter Väst lyckas inte heller få tag i uppfödaren som inte svarar på något av sina fyra nummer eller på mejl.  Jeanette och flera andra av köparna har anmält uppfödaren till Polisen och Allmänna reklamationsnämnden. Polisen har lagt ner förundersökningen i brist på bevis och Jeanette planerar att överklaga Polisens beslut, men hon är inte hoppfull.

– Det är nog bara att gilla läget. Blir man lurad så blir man det för det finns tydligen ingen upprättelse att få över huvud taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.