Foto: SVT

Västra kennelklubben: ”Beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Ann-Christin Johansson, vice ordförande för Västra kennelklubben, saknas det ett ordentligt regelverk för uppfödare när det kommer till blandrashundar. Hör henne kommentera Jeanette Barnes situation i klippet ovan.

Ann-Christin Johansson, vice ordförande för Västra kennelklubben, beklagar det som hänt Jeanette Barnes och de andra köparna och hon förstår om de känner sig lurade men säger samtidigt att det finns svårigheter när man köper blandrashundar.

– När man köper blandrashundar så finns det inga garantier för vad man får. Även om du gör en blandning mellan pudel och cocker spaniel så vet du inte vilka gener som slår igenom.

Viktigt med seriös säljare

Enligt Ann-Christin Johansson ska man dock inte vara rädd för att köpa en blandrashund.

– Det finns många gulliga blandraser men man ska vara noga med att säljaren har kunskap och är seriös.

Kan uteslutas

Jeanette och ytterligare en köpare har anmält uppfödaren till Svenska kennelklubben (SKK). Enligt Åsa Blomqvist som är sekreterare i Uppfödar- och kennelkonsulentkommittén vid SKK är det inte tillåtet för registrerade medlemmar att föda upp korsningar mellan rashundar.

– Om man medvetet gör en korsning kan man komma att uteslutas ur organisationen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.