Jenny Karlsson, mamma till 15-åriga Wilma. Foto: SVT

Kan tvingas betala 32 000 för skolskjuts – alla andra får åka gratis

Uppdaterad
Publicerad

Strömstad kommun betalar alla gymnasieungdomars månadskort hos Västtrafik om de bor mer än sex kilometer från skolan.

Men inte om du har färdtjänst. Då kan det kosta över 32 000 kronor per läsår.

– Varför ska min dotter behöva betala något som är gratis för alla andra, säger Jenny Karlsson vars dotter ska åka färdtjänst till sitt gymnasium.

Kommunen menar att de följer de lagar som finns, men utreder samtidigt frågan.

Jenny Karlsson i Strömstad kommun har en dotter som heter Wilma som precis har börjat på gymnasiet i kommunen.

Wilma har under sin grundskoletid fått det som kallas ”särskild skolskjuts” till skolan. Detta beror på att Wilma, som har ADD och posttraumatiskt stressyndrom, inte kan åka tillsammans med för många andra elever till och frågan skolan.

Men när det var dags för henne att börja gymnasiet började problemen.

Kommunen skriver på sin hemsida att de ger ut gratis busskort till alla gymnasieelever som bor mer än sex kilometer från skolan.

Wilma bor 16 kilometer från sitt gymnasium. Men hon kommer inte få åka gratis till sin skola framöver.

Kommunen har bestämt att hon ska få hjälp via socialförvaltningen – och beviljades färdtjänst till och från skolan.

”Det är obegripligt”

Under ett möte med socialförvaltningen fick Jenny Karlsson beskedet: kostnaden enkel väg är 91 kronor. På ett läsår skulle det innebära en nota på över 32 000 kronor för familjen.

– Det är obegripligt att behöva betala så mycket, speciellt när elever som inte har behov av särskild skjuts får det kostnadsfritt, säger Jenny.

– Jag undrar om politikerna tycker att det är så här det ska gå till för ett barn som ska gå på gymnasiet.

Efter att SVT Nyheter Väst har träffat Jenny Karlsson har kommunen kontaktat henne och sagt att de ska stå för kostnaderna fram tills frågan är utredd.  

Inga garantier för gratis skolresa till gymnasiet

På Strömstad kommun menar man att man följer de lagar som finns gällande skolskjuts och elevresor för gymnasieelever, samtidigt som man också utreder frågan i stort

Barn- och utbildningsförvaltningen kommer alltså att stå för kostnaderna för Wilmas färdtjänst under tiden som frågan utreds.

Men om det till slut kommer bli gratis för Wilma att åka till skolan är inte säkert. Det kommer socialnämnden att besluta om någon gång under hösten.

Förvaltningschefen för barn- och utbildning Nicklas Faritzon säger att kommunen har agerat ”utifrån bestämmelserna i den lagstiftning som finns gällande skolskjuts och elevresor”.

Läs mer om vad socialnämndens ordförande Pia Tysklind (S) säger i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.