I skolan i Mellerud där Sharmaki gick är det många som saknar honom. Foto: SVT

JO tar inte upp fallet med Sharmaki

Uppdaterad
Publicerad

Sharmaki från Mellerud har avvisats till Italien som vuxen. Trots läkarintyg på att han är ett barn. Men anmälan till JO får inget gehör.

Efter beslutet om utvisning anmälde Sharmaki med hjälp av sin före detta gode man Erika Johannesson migrationsverkets hantering av fallet Sharmaki till JO. Till SVT Nyheter Väst sa hon då:

– Sharmaki har blivit bristfälligt behandlad under så pass lång tid och vi är många som känner att Migrationsverket har brustit i hanteringen av hans ärende och utsatt honom för mycket problem.

Fallet Sharmaki

Men JO kommer inte att ta upp fallet och ärendet är nu avslutat. På myndigheten vill man inte heller kommentera specifika ärenden. 

”Besviken men inte förvånad”

Erika Johannesson är precis hemkommen från Italien där hon har varit en vecka för att försöka hjälpa Sharmaki på plats. Hon har kunnat etablera kontakter med både en jurist som är inriktad på migrationsärenden, en hjälporganisation och med den familjen som tagit hand om Sharmaki. JO:s besked gör henne besviken, men inte förvånad.

– Jag hoppades att man skulle se till barnperspektivet i det här fallet. Tyvärr har ingen gjort det. Det har funnits så lite förståelse, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sharmaki

Mer i ämnet