Sharmaki hade inte fått stanna i Sverige även om han bedömts som ett barn Foto: SVT

Sharmaki – barnet som blev vuxen och sedan barn igen

Uppdaterad
Publicerad

Sharmaki levde som en vanlig 15-åring i Sverige. När han avvisades till Italien ansågs han vuxen och lämnades av ensam på flygplatsen. Men nu har han blivit ett barn igen.

När Sharmaki kommer till Sverige säger han att han är 14 år, och börjar i åttonde klass på Rådaskolan i Mellerud. Anette Pahlén Johansson blev hans klassföreståndare.

Vad tänkte du om hans ålder när han började?

Fallet Sharmaki

– Ja, högst det som står på hans födelsesiffror. Att han var femton då… fjorton när han kom till oss och fyllde femton den hösten och ska fylla sexton.

Vuxen enligt italienska myndigheter

Men enligt Migrationsverket är Sharmaki vuxen. De har fått uppgifter från Italien om att han har lämnat sina fingeravtryck där ett år tidigare. Där har hans ålder registrerats till 18 år. Född den 1 januari 1995. När Migrationsverket får reda på det ändrar de hans ålder från 14 till 19 år.

Och vad innebar det här, att han skrevs upp?

– I samband med att han skrevs upp så hände det ju – precis som för många andra när man hamnar i den situationen – väldigt mycket. Man blir ju av med sin gode man. Man förlorar ju liksom sin skola, säger Erika Johannesson som var Sharmakis gode man under den första tiden i Sverige.

Tre bedömare eniga

Sharmaki överklagar Migrationsverkets beslut och under tiden som ärendet vandrar mellan de olika instanserna får Sharmaki gå kvar i skolan.

Redan innan avvisningsbeslutet ber Erika Johannesson att Migrationsverket ska göra en utredning av Sharmakis ålder. Hon får då nej eftersom han redan beviljats tillfällig asyl som vuxen i Italien. Hon vänder sig i stället till två läkare och en psykolog för att göra en åldersbedömning. Alla tre gör bedömningen att Sharmaki är ett barn.

”Min bedömning är att Sharmakis ålder och födelsedata stämmer med vad han uppger och att därmed 14 år anses sannolikt och inte alls 20 år.”, skriver Barbro Westerberg som är överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg i sitt utlåtande.

Bedömningar ingen skillnad

Men åldersbedömningarna som lämnas in gör varken till eller från. Dels eftersom Migrationsverket menar att de kommer in för sent och dels för att undersökningarna inte utförts enligt Socialstyrelsens rekommendationer för medicinska åldersbedömningar. Och, det allra viktigaste, att Sharmaki redan har beviljats asyl i Italien.

– I det skedet hade beslutet redan vunnit laga kraft. Det hade prövats färdigt i den svenska instansen att han hade en viss ålder och att han skulle resa till Italien, säger Åsa Carlander Hemingway som är enhetschef på migrationsrättsenheten på Migrationsverket.

Avvisas och lämnas ensam

Den 12 april 2016 kommer så dagen då polisen knackar på Sharmakis dörr på asylboendet. Han avvisas till Italien och lämnas av ensam på flygplatsen i Milano. Hade Migrationsverket trott att han var ett barn hade han i stället mötts av en god man och fått boende och skola.

I stället tas Sharmaki om hand av en man, Tahdir, som hittar honom på flygplatsen där han sitter med ansiktet begravt i armarna. Men Tahdir vet inte hur länge han kan fortsätta ta hand om Sharmaki. Och det finns inte så mycket att göra på dagarna.

– Det finns ingenting. Jag är här bara. Jag spelar på min mobil och ibland tittar jag på TV och och ibland ligger jag på sängen och sådär, berättar Sharmaki när vi träffar honom i Italien.

Ny prövning – blir barn igen

Men så får Sharmaki kontakt med den ideella organisationen Casa della Carita och en jurist som heter Peppe Monetti. Han kontaktar de italienska myndigheterna för att få till en ny prövning.

De svenska läkarintygen godkänns snabbt och Italien skriver ner hans ålder till den som han själv har uppgett. Den vuxne mannen blir ett barn igen. I samma stund förs han till ett boende för barn.

Ett längre inslag om fallet kring Sharmaki ser du i Uppdrag granskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sharmaki

Mer i ämnet