I konversationen så fick dottern flera frågor om hur mycket hon visste om sex. Foto: Privat/TT

Joakims 12-åriga dotter fick sexinviter på Snapchat – vill varna andra

Uppdaterad
Publicerad

Joakims dotter fick sexinviter från en främmande person på appen Snapchat från en användare som utgav sig för att vara 13 år. Nu vill han varna andra föräldrar.

– Jag blev orolig och förbannad, säger Joakim från Kungsbacka.

Joakims 12-åriga dotter visade en av sina snapchatkonversationer för sin pappa. Hon hade blivit kontaktad av en person på appen Snapchat. Men personen ville bara prata om sex och porr. När dottern visade detta för sin pappa så ringde det direkt varningsklockor – framförallt på vilket sätt som språket användes.

– Jag blev helt förfärad så klart, min dotter är bara ett barn. Den här personen utgav sig för att vara en 13-årig tjej som heter Alice, men i och med det grova språket så insåg jag ganska snart att det här måste vara en vuxen person som skriver, säger Joakim.

– Jag gav henne beröm för att hon kom och visade det. Jag har bett henne att fortsätta vara uppmärksam, säger han.

Tog själva kontakt med användaren

Joakim och hans flickvän tog bort kontot från dotterns telefon och la istället till personen på ett eget snapchatkonto. Där fortsatte personen att skriva i tron om att det också var en 12-årig flicka. Personen på andra sidan skärmen började att skicka porrbilder och ställa frågor om sex – i tron om att även den här användaren var 12 år.

Vill varna andra föräldrar

Joakim och hans flickvän valde att publicera en del av konversationen på Facebook i hopp om att varna andra föräldrar.

– Många känner inte till alla sociala forum eller medier som barnen är på idag och vilka funktioner de har, säger han.

De har fått flera reaktioner från föräldrar som varit med om liknande saker.

– Jag hoppas att de tar en diskussion med sina barn och får en ökad kontroll på vad de håller på med på nätet, säger Joakim och berättar att han nu överväger att polisanmäla händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.