Mahdi Heydari har sex månader på sig att hitta ett fast jobb efter gymnasiet, enligt nya gymnasielagen. Ett rimligt krav, tycker ministern Foto: SVT

Jobb efter sex månader – annars utvisning

Uppdaterad
Publicerad

Den nya gymnasielagen innebär att ensamkommande barn kan få permanent uppehållstillstånd efter studierna. Men då krävs det att de hittar en varaktig anställning på minst två år. Ett tufft krav, visar statistiken.
– Men vi har en ljus arbetsmarknad, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Mahdi Heydari går på Lerums gymnasium och har ansökt om att få stanna i Sverige enligt den nya gymnasielagen. Men han är orolig över hur han ska få ett fast jobb inom sex månader efter att gymnasiet är avklarat.

– Om jag inte får jobb kommer de skicka tillbaka mig. Det känns inte tryggt, säger han.

Hör honom berätta mer i klippet ovan.

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, säger till SVT Nyheter att det inte finns några planer på att ändra den här lagen.

Varaktig anställning sex månader efter avslutade studier, ett tufft krav menar de vi har pratat med?

– Samtidigt har ju ungdomar nu lättare att få jobb än på många, många år, så de här ungdomarna går ut på en arbetsmarknad som är ljusare än på mycket länge. Nu handlar det för dem om att etablera sig på arbetsmarknaden. Det är den möjligheten de har fått.

De har inte möjlighet att läsa på universitetet eftersom de snabbt måste hitta ett jobb?

– Riksdagen bestämde att vi kan ge de här ungdomarna en chans till, det vill säga om de läser på gymnasiet, om de etablerar sig på arbetsmarknaden, då kan de få stanna. Då har vi ju helt enkelt ett sådant krav. De allra flesta ensamkommande jag träffar har en väldigt hög motivation och tar chansen.

Dålig prognos

Enligt statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, så är det tufft för nyanlända att hitta arbete. Det finns ju inte statistik specifikt för de ungdomar som ansökt om att få stanna enligt den nya gymnasielagen, eftersom de ännu inte är ute på arbetsmarknaden. Men det finns statistik för hur lång tid det tar för nyanlända att få ett jobb.

Av de personer som 2017 var mellan 20 och 24 år så hade 36 procent ett arbete två år efter de fått uppehållstillstånd. Då räknas alla typer av anställningar med. Tittar man på samma åldersgrupp fem år efter de fått uppehållstillstånd så har ungefär hälften fått ett arbete.

Foto: SVT

Vi drar dem igenom utbildningssystemet och sen kanske de skickas tillbaka – en stor kostnad för Sverige?

– Alternativet för dem hade varit att de skickas tillbaka utan en ny chans – men det är det de får med gymnasielagen, säger Morgan Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.