Han fick en 556 kilo tung håkäring på kroken. Foto: Team Joel Abrahamsson

Slog världsrekord i kajakfiske

Uppdaterad
Publicerad

Joel Abrahamsson från Bollebygd kan numera titulera sig världsmästare i att dra upp störst fisk från en kajak.

– Det gjorde ont, det var tungt och det var hemskt, men alldeles underbart. Så sammanfattar Joel Abrahamsson sin en och en halv timme långa kamp för att få upp den 566 kilo tunga håkäringen till vattenytan.

När Västnytt når honom på måndagskvällen, bara timmar efter bedriften, sitter han i en grillkåta i Nordnorge och firar med ett par öl.

– Men det känns som om jag blivit överkörd av en lastbil, säger han.

– Jag hade ju en sele runt midjan, så bukfläsket ser ut som en kasslerrulle just nu.

Tidigare på dagen hade han, tillsammans med ett filmteam och ett forskarteam, gett sig ut för att på 500 meters djup fånga en haj, en håkäring.

Drog nästan ner honom

Joel beskriver att det först bara högg lite i spöet när den stora fisken nappat, men att det snart kändes som att han vevat fast i bergsbotten.

– Sedan drog den mig flera hundra meter.  Den drog nästan ner mig en gång, men jag lyckades ta tag i kajaken och gjorde mig tjock och tung.

Det tog 1,5 timme att få upp fisken till ytan. Alllt filmades av ett filmteam. Även forskare var med för att undersöka och mäta djuret. Enligt Joel mätte håkäringen 4,01 meter och var 2,02 meter i omkrets. Och den vägde alltså hela 566 kilo.

Joels bedrift innebär att han slagit världsrekord i att få upp störst fisk från en kajak. Det tidigare rekordet låg på 227 kilo.

När fisken var uppmätt släpptes den tillbaks levande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.