Den nyvalde Jonas Attenius på den extrainsatta kongressen. Foto: Jesper Hallén

Jonas Attenius tar över efter Ann-Sofie Hermansson

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Attenius tar över och blir ny gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen i Göteborg.

Detta efter en extrainsatt kongress under måndagskvällen.

Under måndagskvällen höll Socialdemokraterna i Göteborg en extrainsatt distriktskongress för att välja ny gruppledare till kommunstyrelsen.

Förhandstippad var Jonas Attenius, kommunalråd sedan tre år, som nu efterträder Ann-Sofie Hermansson som fick lämna sitt uppdrag den 3 mars i år när hon inte fick fortsatt förtroende av partiet.

– Tack för förtroendet, sa han under ett tal efteråt.

– Jag är i första hand pappa till mina döttrar och make till min hustru. Inte under några omständigheter kommer vi att acceptera att våra förtroendevalda inte kan ha ett familjeliv samtidigt som man gör sitt uppdrag. Det måste gå, det ska gå, sa han.

– Tiden är förbi för slutna rum och starke män, sa Jonas Attenius och citerade sig själv från ett Facebook-inlägg han tidigare skrivit när han presenterade sin kandidatur.

Under måndagskvällen höll Socialdemokraterna i Göteborg en extrainsatt distriktskongress för att välja ny gruppledare till kommunstyrelsen. Foto: Socialdemokraterna

Stor majoritet röstade bort Hermansson

Det var stor dramatik när den förre gruppledaren fick lämna posten.

Av distriktets 237 ombud var det 197 som röstade för att hon skulle entledigas, medan 49 ville se att hon satt kvar.

– Allvarligt talat, det här har inte gått mig under skinnet. Det är ingen som gått och dött. It’s not the end of the world, sa Ann-Sofie Hermansson då.

Anledningen till att Ann-Sofie Hermansson förlorade partiets förtroende är enligt uppgifter om att hon ska ha brustit som ledare, och arbetsmiljöproblem.

Här kan du lyssna på när Ann-Sofie Hermansson bemöter avgångskraven (11 februari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.