Foto: Göteborgs stad

Jonas Attenius (S) vill ta över efter Ann-Sofie Hermansson (S)

Publicerad

Jonas Attenius (S), kommunalråd i Göteborg, meddelar nu att han kandiderar till posten som gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen.
– Jag är ett ganska okänt namn för göteborgarna, men jag känner stort förtroende från många i mitt parti, säger han till SVT Nyheter Väst.

Den 3 mars stod det klart att Ann-Sofie Hermansson (S) inte längre kunde fortsätta som Socialdemokraternas gruppledare i kommunstyrelsen i Göteborg. Då röstades hon ner på den extrainsatta kongress som endast hade denna fråga på ärendelistan. I samma stund inleddes också uppdraget med att hitta Hermanssons ersättare.

Jonas Attenius (S) är en av dem som figurerat i förhandssnacket. Nu meddelar han att han kommer att ställa upp som kandidat.

– Det var inget lätt beslut. Jag är familjepappa mitt i livet, det är fullt upp. Men jag har gett mig sjutton på att det utifrån vår värdegrund måste gå att kombinera det här jobbet med att vara en jämställd pappa, säger Jonas Attenius till SVT Nyheter Väst.

Attenius berättar att han fått frågan om att kandidera från många medlemmar, och att det har varit avgörande för honom. I ett långt inlägg på facebook skriver han bland annat att ”tiden är förbi för slutna rum och starke män” och att ”ledarskap är något vi gör tillsammans”.

– Det finns en tradition av ledarfokus, och ledaren är viktigt, men man måste ta tillvara på den kompetens som ändå finns. Vi har en kraft i våra förtroendevalda som vi inte utnyttjat helt, säger han.

Gruppledarposten innehas för tillfället av Marina Johansson, som deklarerat att hon inte är intresserad av att axla rollen permanent.

Nomineringsprocessen pågår fram till den 30 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet