Jonas Attenius (S) ser framtiden an med tillförsikt. Foto: SVT

Efter krisen: Så ska han föra S tillbaka till makten i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Han är mannen som ska föra Socialdemokraterna tillbaka till makten i Göteborg – efter det sämsta valresultatet på 20 år.

En sak är säker: Jonas Attenius har ett tufft jobb framför sig.

– Vi ska göra detta tillsammans, säger S nya toppnamn.

Det var i början av juni som Jonas Attenius valdes till  ny gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen i Göteborg.

Detta efter att Ann-Sofie Hermansson under dramatiska former tvingats lämna uppdraget.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Vid valet 9 september förra året fick Socialdemokraterna i Göteborg 20,5 procent av rösterna, det sämsta resultatet på 20 år. Och även om partiet blev det största i Göteborg, hamnade de i underläge.

Valresultatet innebar följande: att Socialdemokraterna förlorade makten efter 24 år, att samarbetet med V, MP, och FI sprack, att alliansens budget vann omröstningen i kommunfullmäktige genom teknisk samverkan med V och MP.

Ett maktskifte som innebär att Socialdemokraterna får ta på sig den ovana rollen som opposition. Men även att Ann-Sofie Hermansson fick avgå.

Började som skyddsombud

Jonas Attenius har gjort något av en raketkarriär inom Socialdemokraterna i Göteborg. För tre år sedan blev han vald till kommunalråd, med ansvar för i huvudsak sysselsättningsfrågor. Detta efter att ha jobbat som byggnadssnickare i 26 år med avbrott för FN-tjänst.

Ingången till den politiska karriären blev som skyddsombud och fackliga uppdrag, därefter var det inte långt för att ta steget in i politiken och ta ett större grepp för att försöka minska på det som han menar är arbetslivets orättvisor.

– Jag hade verkligen inte planerat att bli kommunalråd, säger Jonas Attenius.

Nu står han inför en av sina svåraste utmaningar.

– Det var otroligt stort och hedersamt när jag blev vald. Sedan har vi haft en situation under vintern och våren där jag kände att jag kunde kliva upp ett steg med det stöd jag kände från min omgivning.

Öppen för diskussion och samarbete

Ann-Sofie Hermansson valde Jonas Attenius för att få ett kommunalråd som inte var likt henne själv, sa hon när han blev vald 2016.

Jonas Attenius menar själv att han är en pragmatiker som vill hitta resultat framåt, hitta lösningar tillsammans med andra partier och är öppen för diskussion om samarbete. För med bara drygt 20,5 procent av väljarstödet går det inte att föra kampen mot Alliansens 29 procent själva. Det behövs flera partier.

Vad kan du bidra med?

– Min livserfarenhet överhuvudtaget, och som jag sagt tidigare: jag vill sätta välfärden först, jag vill att det ska märkas skillnad för göteborgarna i det dagliga mötet, i klassrum, på äldreboendet, på sjukhuset.

– Vi ska ha den bästa välfärden, som alla får ta del av, inte bara ett fåtal.

Vad har du för förutsättningar för att lyckas?

– Jag tror att jag har ett sätt att lyssna och verklighetsförankra som kan bidra till att ha förståelse för de villkor som finns idag. Och jag är medveten om att det inte kan eller får vara en enmansshow att styra, jag vill delegera och ta till vara den breda kompetensen som finns i vårt parti. Vi ska göra detta tillsammans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet