Ann-Sofie Hermansson, (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, har förnyat sitt C-kort och kan tänka sig att söka jobb som lastbilschaufför. På bilden till vänster provkör hon den första eldrivna sopbilen på Götaplatsen i Göteborg 2018. Foto: SVT/arkiv

Tidigare toppolitiker söker jobb som lastbilschaufför

Uppdaterad
Publicerad

Hon var tidigare kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Nu vill hon söka jobb som lastbilschaufför.
– Vad fasen, jag är ju uppvuxen med det här. Min pappa var åkare och det var han som lärde mig köra lastbil, säger Ann-Sofie Hermansson, till SVT Nyheter Väst.

Det blev häftiga reaktioner och många meddelanden till Ann-Sofie Hermansson (S), tidigare kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, när hon lade ut på sociala medier under måndagskvällen att hon förnyat sitt yrkeskompetensbevis för sitt lastbilskort. Något som behövs för att kunna söka arbete hos någon åkare.

– Det folk var så upprörda över var att jag lade ut mitt kort med hela mitt personnummer, men så farligt är det inte. De var oroliga för mig och trissar väl upp varandra, säger Ann-Sofie Hermansson till SVT Nyheter Väst.

Många år som politiker

Efter många år inom politikens värld, bland annat som politisk sekreterare till Mona Sahlin i regeringskansliet, politisk sekreterare på LO-borgen och sedan tillbaka till Göteborg för att så småningom bli den högste inom kommunledningen, lämnade hon politiken förra året under stor dramatik.

Förra året fick hon provköra Volvos första eldrivna sopbil på Götaplatsen och det var då hon bestämde sig.

– Det var en dröm att få provköra den. Det var bland det roligaste jag gjort och jag ville inte lämna ifrån mig ratten, säger hon glatt.

”Måste kunna betala hyran”

Ann-Sofie Hermansson , tog sitt C-körkort redan 1983, men hon har nästan inte kört något alls sedan dess. Dock arbetade hon som truckförare på Volvo under en tid. Nu är hon alltså inte främmande för att söka arbete som lastbilschaufför och lägger ut krokar till olika åkare.

– Jag måste ju försörja mig och kunna betala hyran.

Vem kan vilja anställa en före detta toppolitiker tror du?

– Det är väl det som är haken, men jag kan ju inte säga annat än att jag är intresserad av att jobba och är en jävel på att bita ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet