Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann-Sofie Hermansson bemöter avgångskraven Foto: SVT

Ann-Sofie Hermansson bemöter avgångskraven

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofie Hermansson (S) tänker inte avgå frivilligt. Det meddelande hon på en presskonferens på måndagförmiddagen efter att distriktstyrelsen krävt hennes avgång.

En intern strid har blossat upp inom Socialdemokraterna i Göteborg. Distriktsstyrelsen kräver att gruppledaren Ann-Sofie Hermansson ska avgå. Men hon avvisar kravet.

– Anna har samlat ett begränsat gäng bakom sig i distriktsstyrelsen. Jag upplever ett ganska brett stöd i partiet, säger Ann-Sofie Hermansson vid en presskonferens.

”Kommit till vägs ände”

Hon berättar att hon blev uppringd på morgonen av distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson som berättade att styrelsen inte längre har förtroende för henne.

– Hon sa ”vi har kommit till vägs ände”, säger Hermansson.

Anna Johansson har ännu inte gått att nå för en kommentar men enligt Håkan Linnarsson, som också sitter i distriktsstyrelsen, finns det brister i arbetsmiljön. Hermansson menar att det snarare finns olika uppfattningar om hur man ska bedriva oppositionspolitik.

-Det är ju inte samma sak som dålig arbetsmiljö, säger Hermansson.

-Vi ska inte samarbeta med SD, men i övrigt kan man faktiskt göra upp med våra gamla allianskamrater eller med Demokraterna. Vi är största parti i Göteborg. Vi ska ha en mer självständig roll och inte binda fast oss, säger hon.

Hon tänker inte ge sig frivilligt.

– Det här är också ett maktspel, det är det snabba svaret. Det går normalt inte till på det här sättet, säger Hermansson på en presskonferens.

Extra distriktskongress

Hermansson uppgav på presskonferensen att Johansson hotat med åtgärder om Hermansson inte avgår. Socialdemokraterna har sin ordinarie distriktskongress i april. Men Johansson har nu enligt Hermansson planer på att kalla till en extra distriktskongress för att försöka få bort Hermansson.

– Min bedömning är att jag är vald av distriktskongressen, det är där man tar upp frågan. Jag ser inga skäl för att avgå för att en mindre krets i styrelsen tycker det, säger Ann-Sofie Hermansson.

Allians-minoritet

Socialdemokraterna tappade nästan två procentenheter i väljarstöd i kommunvalet i Göteborg och fick 20,5 procent. Den stora vinnaren var det lokala partiet Demokraterna, som vill stoppa tågtunneln Västlänken. Demokraterna blev näst största parti med 17 procent av rösterna.

Efter långa diskussioner styrs Göteborg nu av en borgerlig Allians-minoritet, som dock bara har 24 av de 81 mandaten i fullmäktige.

SVT Väst har sökt Anna Johansson vars pressekreterare hänvisar till Håkan Linnarsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet