Ann-Sofie Hermansson (S) Foto: SVT

Distriktsstyrelsen kräver Hermanssons avgång

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas distriktsstyrelse kräver att socialdemokraternas gruppledare i Göteborg Ann-Sofie Hermansson avgår. Beskedet kom efter ett möte i helgen där distriktsstyrelsen kommit fram till att man inte längre har förtroende för Hermansson.

Enligt Håkan Linnarsson (S), ledamot i distriktsstyrelsen, handlar det om en enig styrelse som kände att förtroende för Ann-Sofie Hermansson var förbrukat.

– Vi har inte förtroende för Ann-Sofie och då är den rimliga följden att hon ställer sin plats till förfogande. Vi har arbetat i mer än ett halvår för att hitta lösningar, men vi har nu kommit fram till att vi nått vägs ände.

Håkan Linnarsson kritiserar bristande demokratiska principer inom kommunstyrelsegruppen. Han menar också att kommunalrådet Shahbaz Khans avgång i helgen har ställt frågan om Hermanssons uppdrag på sin spets. Khan valde själv att avgå, något som distriktstyrelsen ser som negativt och som de anser orsakades av Hermanssons bristande ledarskap.

– En av de viktigare saker för att vi inte har förtroende för henne är arbetsmiljösituationen i kommunstyrelsegruppen. Det är en situation där det är en liten klick runt Ann-Sofie som styr. Förtroendevalda känner sig kringskurna och hindrade.

”Väldigt besviken”

Ann-Sofie Hermansson kallade under måndagsförmiddagen till presskonferens. Där meddelade hon att hon inte avgår och att det är upp till medlemmarna i distriktskongressen att avgöra hennes framtid.

Håkan Linnarsson menar att det är mot partiets principer. Enligt honom finns det en kandidatförsäkran lokalt som innebär att ett förtroendeuppdrag förutsätter att en vald politiker har förtroende under hela mandatperioden. Någon som hon enligt styrelsen inte längre har.

– Det är distriktstyrelsen som avgör det förtroendet och det är en kandidatförsäkran som även Ann-Sofie har skrivit på, säger Håkan Linnarsson och fortsätter:

– Hon har i andra fall krävt att reglerna följs, men nu tycker hon att det ska hanteras på en distriktskongress. Jag tycker att det är märkligt och jag är väldigt besviken att hon väljer att göra på detta viset.

”Det är ett maktspel”

Hermansson menar i sin tur att det är distriktsstyrelsen som nu bryter mot partiets praxis.

– Det här är också ett maktspel, det är det snabba svaret. Det går normalt inte till på det här sättet, sade Hermansson på presskonferensen.

Håkan Linnarsson räknar med att en extra distriktskongress hålls inom några veckor.

I valet i höstas tappade socialdemokraterna närmare 2 procentenheter jämfört med valet 2014. Sedan dess har Hermansson flera gånger fått frågan om hon ämnat sitta kvar som socialdemokraternas gruppledare eller avgå. Svaret har hittills hela tiden varit att hon ämnar fortsätta som oppositionsråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet