Anna Johansson (S), ordförande i Socialdemokraterna Göteborg, mötte pressen under måndagen för att berätta om avgångskraven mot gruppledaren Ann-Sofie Hermansson. Foto: Thomas Johansson/TT

Anna Johansson om misstroendet mot Hermansson

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborgsområdet kommer att kalla till en extra kongress för att försöka få bort Ann-Sofie Hermansson från makten. Det meddelade ordföranden Anna Johansson vid en presskonferens på måndagen. Beskedet kom efter att Ann-Sofie Hermansson meddelat att hon inte tänker avgå efter distriktsstyrelsens beslut att rikta misstroende mot henne.

Styrelsen för Socialdemokraternas partidistrikt i Göteborg planerar att kalla till en extra distriktskongress för att avgöra frågan om Ann-Sofie Hermanssons framtid som gruppledare i kommunfullmäktige. Anledningen är att distriktsstyrelsen tappat förtroende för henne.

– Det var ett av de absolut tyngsta beslut jag har behövt fatta hittills i mitt liv, sa Anna Johansson vid en pressträff på måndagseftermiddagen.

Regionpolitikern Håkan Linnarsson (S), som sitter i partiets distriktsstyrelse, anser att frågan inte kan vänta till den planerade distriktskongressen i april. En extra kongress kan komma att hållas redan i februari.

Dålig arbetsmiljö

SVT Nyheter Väst har tagit del av ett internt medlemsbrev från Socialdemokraterna. Där skriver distriktstyrelsens ordförande Anna Johansson att hon tappat förtroende för Hermansson. Hon anser att grunden till misstroendet är olika syn på hur en folkrörelse ska drivas och att ett fåtal personer i stadshuset bedrivit en politisk riktning som saknar förankring i övriga partiet.

– Det här går inte längre, vi har kommit till vägs ände, sa hon på presskonferensen.

Hon nämner bland annat den planerade försäljningen av hyresrätter i Rannebergen samt Hermanssons beslut att samarbeta med uppstickarpartiet Demokraterna, vilket ska ha gått emot partidistriktets vilja. Dessutom ska arbetsmiljön ha fungerat dåligt i stadshuset, vilket fått bland annat kommunalrådet Shahbaz Khan att sluta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet
Mer Väst
Mer Nyheter