Uppdatera dig på alla turer kring Ann-Sofie Hermansson (S) här. Foto: TT/Arkivbild

(S)-striden i Göteborg: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Ett historiskt dåligt val, ett avhoppat kommunalråd och anklagelser om dåligt ledarskap. Bland Göteborgs socialdemokrater pågår en intern maktstrid där gruppledare Ann-Sofie Hermansson nu får avgå.

9 september 2018: Socialdemokraterna får 20,4 procent av rösterna och gör därmed ett historiskt dåligt val. Samtidigt blev tappet – 2 procentenheter – lägre än förutspått och minskningen är en fortsättning av en lång utveckling där partiet de senaste två decennierna halverat sitt väljarstöd.

22 november 2018: Det står klart att Socialdemokraterna, trots att de blev kommunens största parti, förlorar makten i Göteborg efter 24 år. Samarbetet med V, Mp och Fi har havererat. Alliansens budget vann omröstningen i kommunfullmäktige genom teknisk samverkan med V och Mp.

11 februari: Socialdemokraternas distriktsstyrelse ledd av Anna Johansson kräver att Ann-Sofie Hermansson avgår som gruppledare. Styrelsen uppges sakna förtroende för henne på grund av bland annat arbetsmiljöproblem och bristande ledarskap, något som även ska ha orsakat kommunalrådet Shahbaz Khans avgång kort tidigare. Ann-Sofie Hermansson kallar det hela ”ett maktspel”, bemöter kritiken och vägrar att avgå frivilligt.

12 februari: Det beslutas om en extra distriktskongress 3 mars för att avgöra Ann-Sofie Hermanssons öde.

13 februari:  SVT Nyheter Väst avslöjar att konflikten pågått redan sedan i november och att S nationellt redan i höstas skickat en kassör för att medla i bråket, vilket misslyckades. Hermansson meddelar åter igen att hon tänker sitta kvar tills hon eventuellt röstats bort under kommande disktriktstkongress.

Under ett extrainsatt möte röstar 21 av 25 ledamöter för att avsätta Ann-Sofie Hermansson som gruppledare i Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp. Den mer betydelsefulla rollen som kommunstyrelsegruppens ledare har hon dock kvar.

14 februari:  Anna Johansson meddelar att hon avgår som ordförande för Göteborgs partidistrikt och ställer inte upp för omval. I ett öppet brev säger hon att hon tagit beslutet bland annat för att undvika fler spekulationer om en personstrid mellan henne och Ann-Sofie Hermansson.

15 februari: Ann-Sofie Hermansson överklagar kommunfullmäktigegruppens beslut att avsätta henne som gruppledare. Enligt Hermansson har hennes kollegor brutit mot stadgarna. Överklagan skickas till Socialdemokraternas partistyrelse.

3 mars: På söndagen hålls en extrakongress, den är öppen för samtliga medlemmar i göteborgsdistriktet men bara de 237 ombuden har rösträtt. Frågan är om de har förtroende för Ann-Sofie Hermansson – kan hon sitta kvar som gruppledare i kommunstyrelsen?

3 mars: Extrakongressen gav ett tydligt besked; med röstsiffrorna 197-49 för att Ann-Sofie Hermansson ska entledigas från sitt uppdrag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet