Ann-Sofie Hermansson avsattes under onsdagskvällen som gruppledare av Socialdemokraternas fullmäktigegrupp. Foto: TT

Hermansson (S) avsatt som gruppledare för fullmäktigegruppen

Uppdaterad
Publicerad

Under ett extrainsatt möte under onsdagskvällen har Socialdemokraternas fullmäktigegrupp avsatt Ann-Sofie Hermansson (S) som gruppledare.

– En fullständigt enig fullmäktigegrupp valde istället Marina Johansson som tillförordnad gruppledare, säger Jonas Attenius (S) kommunalråd, till SVT Nyheter Väst.

Det extrainsatta mötet avslutades vid 21.30-tiden på onsdagskvällen. Det enda förslaget på dagordningen var att välja bort Ann-Sofie Hermansson från rollen som gruppledare i fullmäktigegruppen, och att istället välja Marina Johansson som tillförordnad gruppledare för fullmäktigegruppen. 21 av 25 deltagare på mötet röstade för förslaget, uppger Attenius.

”Avböjde i det sista”

– Det handlar om bristen på delaktighet och involvering i frågor från Hermanssons och hennes närmaste stabs sida. Vi har inte fått möjlighet att vara med i de processerna. Det här är inget nytt utan det har pågått i en längre tid, säger Jonas Attenius.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Enligt honom var Ann-Sofie Hermansson inbjuden att delta i kvällens extrainsatta möte.

– Men hon kom inte utan avböjde i det sista, säger han.

Valde möte med S-förening i Lövgärdet

SVT når Ann-Sofie Hermansson sent på onsdagskvällen och hon berättar då att hon endast tagit del av beslutet via media.

– Jag blev också kallad, men jag har varit i Lövgärdet på S-föreningens årsmöte där. Det har varit bestämt sedan länge och jag ville inte ställa in, säger hon och tillägger att hon inte tror att det hade gjort någon skillnad om hon närvarat vid fullmäktigegruppens extrainsatta möte.

Hon tycker att det pågår en slags skuggboxning där partikollegorna vill visa handlingskraft.

– Jag får ett intryck av att de agerar desperat. Jag tycker inte att det är seriöst, för vi har ett ordinarie gruppmöte på måndag. Alla diskussioner som behöver föras kan föras då.

Känner du igen dig i beskrivningen om att du har brustit i delaktighet och involvering?

– Jag är den förste att erkänna att allt inte är perfekt, men jag vänder mig emot att vi inte pratat med varandra.

Sitter kvar som ordförande i kommunstyrelsegruppen

Ann-Sofie Hermansson sitter fortsatt kvar som ordförande för Socialdemokraternas kommunstyrelsegrupp och väntar nu på den extrainsatta distriktsstämman den 3 mars.

– Då kan partiet bedöma mitt förtroende. Förlorar jag där, då går jag, säger hon till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet