Här är den så kallade kandidatförsäkran Ann-Sofie Hermansson skrivit under. Foto: SVT / Socialdemokraterna

S-striden i Göteborg: Här är de interna reglerna Hermansson struntar i

Publicerad

Kritiken mot att Ann-Sofie Hermansson, (S), sitter kvar växer. Riksdagsledamoten Mattias Jonsson säger att hon ”verkar anse att reglerna hon själv skrivit under inte gäller henne själv”.

Det var under onsdagskvällen som en majoritet i Socialdemokraternas kommunfullmäktigegrupp i Göteborg röstade för att avsätta Ann-Sofie Hermansson som gruppledare där.

Hon sitter dock kvar som gruppledare i kommunstyrelsen, vilket är en tyngre post. Det är den hon vägrar lämna innan ledamöterna i en extrainkallad distriktskongress har sagt sitt den 3 mars.

Kritiken har de senaste dagarna varit hård och riksdagsledamoten Mattias Jonsson, ledamot i Socialdemokraternas distriktsstyrelse i Göteborg, säger under torsdagen att det är ”djupt problematiskt” att hon sitter kvar.

– Jag är mycket förvånad att hon inte lämnar direkt när trycket är så hårt. Hon har ju varit med och tagit fram och skrivit under reglerna i vår kandidatförsäkran där det tydligt står att man ska lämna sitt uppdrag om distriktsstyrelsen brister i förtroende.

”Inte så vi gör i vårt parti”

Mattias Jonsson menar att de interna reglerna är tydliga.

– Hon verkar tycka att reglerna gäller alla andra utom henne själv.

Ann-Sofie Hermansson står dock på sig.

– Visst har jag skrivit under och visst ska regler följas. Men när Anna Johansson ringde mig gav hon mig två alternativ, antingen att avgå självmant eller invänta en extrainkallad kongress. Jag valde det senare.

Men reglerna är ju tydliga i er kandidatförsäkran, varför följer du dem inte och avgår direkt när distriktsstyrelsen inte längre har förtroende för dig?

Därför att det är inte så här vi gör i vårt parti. Vi fattar beslut i lugn och ro och i vanlig ordning. Nu har det kallats till en kongress där medlemmarna ska få säga sitt. Det som beslutas där kommer jag att respektera och kanske blir det så att jag får gå.

Så säger Kandidatförsäkran

Visa

Det dokument Ann-Sofie Hermansson, liksom de andra ledamöterna i partiet, skrivit under lyder bland annat:

”Jag är medveten om att inneha ett politiskt uppdrag förutsätter förtroende från partiet under hela mandatperioden. Under mandatperioden avgör distriktsstyrelsen eller dom de delegerar frågan till om jag har brustit i förtroende. Om förtroendet brister eller om jag lämnar Socialdemokraterna kommer jag att avsäga mig mitt / mina uppdrag. Detta gäller även om jag bryter mot övriga regler i denna kandidatförsäkran”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet