Anna Johansson (S) ställer inte upp för omval som ordförande för partidistriktet. Foto: TT

Mitt i S-krisen – Anna Johansson lämnar sin post i april

Publicerad

Anna Johansson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborgs partidistrikt ställer inte upp för omval. Det meddelade hon på torsdagseftermiddagen. I ett öppet brev säger hon att hon tagit beslutet bland annat för att undvika fler spekulationer om en personstrid mellan henne och Ann-Sofie Hermansson.

Mitt i den interna striden inom Socialdemokraterna meddelade Johansson att hon lämnar. När partiet håller sin ordinarie distriktskongress senare i vår kommer Johansson inte ställa upp för omval.

I ett öppet brev till medlemmarna skriver hon bland annat att hon tänkt meddela beskedet redan i november, men att konflikten mellan distriktsstyrelsen och Ann-Sofie Hermanssons ledning i Göteborgs stadshus gjort att hon funderat på att stanna kvar för att lösa krisen.

”Trots stora ansträngningar från många har det visat sig att det inte gick och jag beklagar djupt att vi befinner oss där vi nu gör”, skriver hon bland annat.

SVT har upprepade gånger sökt Anna Johansson för en kommentar, men inte fått svar.

Den andra huvudpersonen i den pågående S-krisen, Ann-Sofie Hermansson säger att hon överraskades av beskedet från Anna Johansson.

– Jag vet inte hur Anna tänker. Hon har ju aktivt drivit upp en jättekris den här veckan, hon har varit offensiv från måndag morgon och så kommer det här. Jag tycker inte att det är så lätt att förstå sig på det här agerandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet