Eva-Marie Rasmusson, (S) försteombudsman Socialdemokraterna i Göteborg och Ann-Sofie Hermansson, (S) kommunalråd Göteborg. Foto: Socialdemokraterna/SVT

Jätteökning av hat och hot efter S-bråket

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår S-politiker larm en om en markant ökning av hat och hot efter den senaste tidens turbulens och interna maktstrid inom partiet i Göteborg.

– Vi kommer att polisanmäla detta, säger Eva-Marie Rasmusson, försteombudsman för Socialdemokraterna i Göteborg till SVT Nyheter Väst.

Enligt Eva-Marie Rasmusson så är det flera ledamöter i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen som har fått ta emot hat och hot via mejl och på sociala medier efter den senaste tidens händelser inom Socialdemokraterna i Göteborg.

– Många har slagit larm om att det blivit en jätteökning och jag håller på att samla ihop material av en hatstorm för att se hur mycket det är och sedan göra en polisanmälan, säger Eva-Marie Rasmusson.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Det pågår just nu en intern maktstrid inom S, där Ann-Sofie Hermansson, senaste i går blev avsatt som gruppledare för fullmäktigegruppen.

– Den här debatten har hamnat fel. Det är inte så att en del av Socialdemokraterna är emot extremism och andra som inte är emot det. Det stämmer inte. Vi är eniga i den frågan, säger Eva-Marie Rasmusson.

”Högerextrema vaknar till liv”

Enligt henne ska det främst vara ledamöter som inte har svenskklingande namn som fått ta emot hatbrev och hot av olika slag.

– Det är högerextrema som vaknar till liv vid sådana här diskussioner och det här är naturligtvis oerhört allvarligt och obehagligt.

Ann-Sofie Hermansson (S), skriver på sociala medier under torsdagseftermiddagen:

”Jag får höra att det förekommit hot, hat och trakasserier mot partivänner i Göteborg. Det har bl a gjorts med rasistiska och främlingsfientliga förtecken. Detta är fullständigt oacceptabelt! Det spelar ingen som helst roll var man står i turbulensen: ingen ska utsättas för detta!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet