Den 3:e mars planeras en extrainsatt kongress där Ann-Sofies framtid som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg ska avgöras. Foto: TT

Hermanssons öde avgörs på extrainsatt distriktskongress

Publicerad

Den 3:e mars kan Ann-Sofie Hermanssons (S) framtid som gruppledare avgöras. Då planeras det för en extrainsatt kongress där 238 ombud får säga sitt.

När Ann-Sofie Hermansson (S) under måndagen meddelade att hon inte självmant kommer att avgå som gruppledare i Göteborg, inleddes arbetet med att hitta ett datum för en extrakongress.

Nu är förslaget att kongressen hålls den 3 mars, i Folkets Hus i Göteborg.

– Det är inte fastställt, rent formellt måste styrelsen säga ja. Men jag räknar med att det kommer att ske under dagen. Det är svårt att hitta en lokal med så här kort varsel, säger Socialdemokraternas försteombudsman Eva-Marie Hermansson.

Det var vid en presskonferens på måndagen som ordförande Anna Johansson (S) lade fram avgångskraven mot Ann-Sofie Hermansson. Anledningen är att distriktsstyrelsen tappat förtroende för henne. Men nu ligger bollen hos medlemsombuden.

80 föreningar ska ta ställning

Socialdemokraterna i Göteborg är organiserade i knappt 80 föreningar, och inom kort kommer kallelser till en extrainsatt kongress att gå ut till de totalt 238 valda ombuden.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med flera föreningar, som säger att de inte hunnit ta ställning till om de kommer att fortsätta stödja Ann-Sofie Hermansson eller inte.

”Det kom som en chock”

– Jag såg detta på nyheterna igår. Det kom som en chock, vi visste ingenting sedan tidigare. Vi kommer ta upp detta på vårt årsmöte om två veckor, säger Katarina Zupancic, ordförande i Agnesberg SDF.

Den ordinarie distriktskongressen hålls i april, men distriktsstyrelsen anser inte att frågan kan vänta till dess.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet