Så avgörs Hermanssons framtid Foto: TT

Snart avgörs Hermanssons framtid – extrakongress på söndag

Uppdaterad
Publicerad

På söndag avgörs om Ann-Sofie Hermansson kan sitta kvar som gruppledare i kommunstyrelsen efter distriktsstyrelsens besked om att de saknar förtroende för henne. Då samlas medlemmar i partidistriktet för en extrakongress.

Men det är inte i första hand själva förtroendefrågan som medlemmarna kommer att rösta om.

I sak handlar omröstningen om huruvida den kandidatförsäkran alla förtroendevalda skriver på när de tillträder gäller för alla.

I försäkran står bland annat:

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

”Under mandatperioden avgör distriktsstyrelsen om jag brustit i förtroende. Om förtroendet brister eller om jag lämnar Socialdemokraterna kommer jag att avsäga mig mitt/mina uppdrag.”

Otydligt uppdrag till medlemmarna

Eftersom Ann-Sofie Hermansson valde att inte lämna sina poster trots det uttalade misstroendet från distriktsstyrelsen blir det nu alltså upp till medlemmarna på extrakongressen att slå fast om denna försäkran gäller alla, även Hermansson.

– Frågan som kongressen ställs inför, om den här försäkran gäller alla, den blir ju lite märklig, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap. Man kan ju tänka sig att någon tycker att det ska den såklart göra, men samtidigt stödjer Hermansson. Hur ska man rösta då?

Sedan formuleringen ifrågasatts finns nu en tilläggssats med på dagordningen. Den om att entlediga gruppledaren i kommunstyrelsen.

Många väntas till kongressen

Extrakongressen är öppen för samtliga medlemmar i göteborgsdistriktet men bara de 237 ombuden har rösträtt. Långt fler än så väntas dock komma till kongressalen i Folkets hus på söndag.

– Det är möjligt att stödet för Ann-Sofie Hermansson är starkare än vi vet hos medlemmarna, säger Jonas Hinnfors. Men jag skulle bli förvånad om det finns ett så starkt stöd att hon blir kvar. Då ska man också gå emot sin distriktsstyrelse och kommunfullmäktigegruppen som har valt en ny gruppledare vilket ju är en väldigt drastiskt åtgärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strid inom Socialdemokraterna i Göteborg

Mer i ämnet