Starta klippet för att se bilderna från Bohus havsbruks odlingar och hör Jordbruksverkets enhetschef Piroz Kristedt förklara varför läget kring bolaget är ”allvarligt och bekymmersamt”. Foto: SVT

Jordbruksverket: Pengarna till Bohus havsbruk skulle ha gått till matproduktion

Publicerad

Att EU:s byrå mot bedrägeri granskar hur Sverige betalat ut EU-stöd är ovanligt. Det menar Jordbruksverket som också säger att man fått ett nytt perspektiv på företaget Bohus Havsbruk efter EU:s granskning.

Hör enhetschefen Piroz Kristedt om vad EU:s granskning av Bohus Havsbruk betyder.

Jordbruksverket kräver tillbaka miljoner av musselföretaget Bohus Havsbruk eftersom man menar att flera av odlingarna havererat och alltså inte uppfyller mål och syfte.

Men parallellt som Jordbruksverket kräver tillbaka EU-stöd har också EU:s egen byrå mot bedrägeri granskat Bohus Havsbruk. Och i sin rapport väcks misstankar om att man skapat påhittade leveranskedjor i syfte att få ut mer i EU-stöd. Nu ska Ekobrottsmyndigheten göra en egen utredning.

Bohus Havsbruk har hela tiden bestridit kraven från Jordbruksverket och man kallar EU:s påstående om ekonomiska oegentligheter för ”ogrundade”.

Trots upprepade förfrågningar från SVT Nyheter Väst vill Bohus Havsbruk inte ställa upp på en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.