Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Det är en allvarlig situation som kan få konsekvenser för djurskyddet, säger Anna Wretling Clarin, chef på djuravdelningen på Jordbruksverket. Foto: Emma Johansson SVT

Jordbruksverket ser allvarligt på veterinärbristen: ”Meddelat regeringen att vi har ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på veterinärer som vill jobba mot lantbrukets djur är ett allvarligt problem menar Jordbruksverket. Och i nuläget har de ingen lösning när det gäller frånvaron av jourveterinär i Svenljunga distrikt.

Jordbruksverket är ansvariga för att det skall finnas jourveterinärer i landet. I Svenljunga distrikt finns det i nuläget ingen efter det att den privata aktören som tidigare hade jobbet har sagt upp avtalet.

– Det är såklart allvarligt och kan leda till att djur får nödslaktas som kunde fått vård i vanliga fall, säger Anna Wretling Clarin, chef på djuravdelningen på Jordbruksverket.

Veterinärer väljer bort lantbruket

Anledningen är bristen på veterinärer i hela landet som påverkar djursjukvårdsbranschen. Det är ett lågt intresse hos privata aktörer att jobba obekväma arbetstider, menar Jordbruksverket.

– Vi ser konsekvenserna av att det inte finns veterinärer som vill jobba dygnet runt, kvällar och helger mot lantbrukets djur, säger Anna Wretling Clarin.

Meddelat regeringen om problemet

Jordbruksverket uppmanar nu djurägare i Svenljunga distrikt att vara ute i god tid om djur börjar bli dåliga, att vara inställda på att resa långt om det behövs, upp till mellan 8 och 15 mil längre än tidigare och att det dessutom kan ta längre tid att få vård.

– Vi har meddelat regeringen att vi har problem i Svenljunga, men även i andra distrikt om den här situationen fortsätter, säger Anna Wretling Clarin.

Ännu ingen lösning

Jordbruksverket försöker nu hitta någon form av lösning. Kanske kommer Distriksveterinärerna, som är en del av Jordbruksverket ta över jourverksamheten. Men det kommer ta tid.

– Vi hade kanske kunnat vara snabbare, men jag tror inte vi kunnat hitta en annan lösning ändå. Det kan ta månader, kanske ett halvår, men inte åratal, Anna Wretling Clarin, chef på djuravdelningen på Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.