Allan Stutzinsky, ordförande i judiska församlingen i Göteborg. Foto: SVT

Judiska församlingen i Göteborg vill stärka säkerheten

Uppdaterad
Publicerad
Efter det angrepp den 9 december 2017 då synagogan i Göteborg blev utsatt för brandbomber, som kastades in på synagogans gård, ansöker nu den Judiska Församlingen om bidrag.

– Vi gör den här ansökan då vi har märkt ett behov av att förbättra säkerhetsorganisationen och den utrustning som behövs för att upprätthålla säkerheten, säger Allan Stutzinsky, ordförande Judiska föreningen Göteborg.

Vad är det för typ av åtgärder som ni vill ha bidrag till?

– Jag vill inte gå inte på några konkreta detaljer eller åtgärder, men vi har gjort en plan som är inlämnad till Justitiedepartementet, som vår tekniska personal har kommit fram till.

Vad tror du om sannolikheten att ni får mer resurser?

– Det kan jag inte svara på, men vi har ju fått mycket sympati från regeringen och flera partiföreträdare, och alla är medvetna om den hotbild som finns och jag hoppas att, om ansökan blir godkänd, att det här bidraget ska innebära en säkerhetsförbättring, säger Allan Stutzinsky.

Det var den 9 december 2017 som ett tiotal personer kastade flera molotovcocktails mot Göteborgs synagoga. Ett regn släckte dock branden relativt snabbt och synagogan kom inte till skada.

Tre personer i 20-årsåldern anhölls snart misstänkta för dådet. En av dem släpptes omgående , och ytterligare en senare, men en 21-åring är fortsatt häktad på sannolika skäl misstänkt för dådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brandattack mot synagogan

Mer i ämnet