Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tova berätta vad hon tänker om judiska församlingens råd. Foto: SVT

Judiska församlingens uppmaning i Göteborg: Prata inte hebreiska och lämna judiska symboler hemma

Uppdaterad
Publicerad

Judar i Göteborg uppmanas att inte bära judiska symboler eller tala hebreiska i offentliga miljöer. Tova som bor i staden kommer vara mer försiktig men sin davidsstjärna vill hon inte ta av sig.

– För att den är en del av mig och jag älskar den, säger hon.

Judiska församlingen i Göteborg skickade under tisdagen ut ett mejl till sina medlemmar där de manar till försiktighet och att inte gå ut med judiska religiösa symboler eller markörer synliga. Församlingen uppmanar också till att inte prata hebreiska i offentliga miljöer. Något som Expressen berättade först.

– Vi upplever en mycket stark och växande hotbild. De bedömningarna har olika säkerhetsorganisationer gjort. Det bygger på vad som sägs i olika demonstrationer men jag tror framförallt det byggs på vad uttrycks i rätt hög utsträckning på sociala medier, säger församlingens ordförande Allan Stutzinsky.

Vill aldrig ta av sig Davidsstjärnan

En av medlemmarna som fått mejlet är Tova i Göteborg som även är ledamot i judiska ungdomsförbundet i Sverige. Hon berättar att känslorna varit många sedan helgens attacker.

– Besinningslös sorg och apati på samma spektrum. Sedan vrede. Alla de känslorna har funnits.

Tova berättar att hon kommer vara mer försiktig när hon rör sig i delar av samhället men Davidsstjärnan hon har om halsen kommer hon inte ta av sig.

– Det kommer jag aldrig att göra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.