Foto: SVT

Fler köper julklappar på nätet – långa köer för att hämta paket

Publicerad

Julhandeln på nätet har ökat i Sverige med 56 procent sedan förra året. Enligt Postnord, som gjort undersökningen, har det med den rådande coronapandemin att göra. Men att allt fler köper julklappar online har också lett till långa köer och även trängsel utanför postombud i länet.

Det har med tiden blivit allt hårdare restriktioner på grund av coronapandemin, som härjat sedan i våras. Julhandeln förknippas med trängsel och det har lett till att många konsumenter köper julklappar på nätet i stället.

– Under hela året har e-handelns tillväxt varit enorm, men att julklappsköpen på nätet ökar med nästan 60 procent, det överträffar min förväntan, säger Carl-Fredrik Teder, detaljhandelsanalytiker på PostNord till SVT Nyheter Väst.

Enligt undersökningen är det kläder och skor som är den mest populära julklappskategorin när det gäller julhandel online, precis som förra året. Böcker och media kommer på andra plats, följt av barnprodukter och leksaker.

”Upp till tusen paket om dagen”

Den ökande e-handeln har medfört ett högt tryck hos ombuden som lämnar ut paketen, och en av dem är butiksägare Adam Assi i centrala Göteborg.

– Nu är det bra men tidigare var det ett helvete med upp till tusen paket om dagen. Nu har det återgått till det normala på omkring 400 paket om dagen, säger han till SVT Nyheter Väst.

I klippet ovan ser du hur flera kunder resonerar när de ska hämta sina paket i pandemitider.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.