Anette Tingets och Alexandra Zazzi ser framemot turen med vagnen på lördag. Foto: SVT

Julklappsvagnen rullar genom Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

På lördag ger sig Stadsmissionen ut på tur genom Göteborg. Med den så kallade julklappsvagnen samlar man in presentkort och gåvor inför julen. – Det finns många utsatta människor i Göteborg, säger Anette Tingets på Stadsmissionen.

Det var för fyra år sedan som Spårvägssällskapet Ringlinjen tog kontakt med Göteborgs stadsmission. Spårvägssällskapet hade inspirerats av ett liknande projekt, som genomförts inte mindre än 100 år tidigare, år 1914. Idén om att samla in gåvor med en spårvagn landade hos Stadsmissionen, och sedan dess har man gjort en tur genom staden i december varje år.

– Det är så många som vill göra gott, men alla vet inte hur, säger Anette Tingets, som är ansvarig för projektet på Stadsmissionen.

För henne är julklappsvagnen ett sätt att ge människor möjlighet att bidra, samtidigt som de som behöver får stöd. Ungefär 700 familjer har hört av sig till Stadsmissionen för att be om julhjälp.

Presentkort ger egenmakt

Det går bra att skänka begagnade eller nyinköpta saker, men allra helst vill Stadsmissionen ta emot presentkort.

– Då kan familjer själva välja vad de ska köpa, och få de där vinterstövlarna eller den där julklappen man verkligen längtat efter, säger hon.

Alexandra Zazzi är ambassadör för Stadsmissionen, och kommer att åka med på vagnen även detta år.

– Det finaste är att se barnen som ger bort något de själva verkligen vill ha till andra barn. Då ser man verkligen givarglädjen, säger hon.

Fakta: Julklappsvagnen

Visa

Lördagen den 1 december startar vagnen vid Centralstationen klockan 11:30. Den kör en tur med uppehåll vid Härlanda, S:t Sigfridsplan, Valand, Älvsborgsgatan och Wieselgrensplatsen. Det exakta schemat finns på Stadsmissionens hemsida.

Stadsmissionen tar helst emot presentkort, men även andra gåvor välkomnas. Den som missar vagnen kan besöka Stadsmissionen en annan dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer