Nordiska motståndsrörelsens demonstration i lördags. Foto: TT Bild

Justitiekanslern utreder inte förtalsanmält nazistplakat

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare journalisten Willy Silberstein anmälde Nordiska motståndsrörelsen för förtal efter att han hängts ut som förrädare på ett plakat under nazistdemonstrationen i Göteborg. Nu meddelar justitiekanslern att de inte kommer utreda plakaten eftersom det inte handlat om något tryckfrihetsbrott.

På plakaten, som bars av personer i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationståg den 30 september i Göteborg, hängdes flera politiker och journalister ut och kallades förbrytare.

En som pekades ut var medieexperten och tidigare journalisten Willy Silberstein, som efteråt sa så här till Ekot.

– Det är ett led i deras försök att skrämma mig och andra som jobbar mot bland annat judehatet i Sverige, att vi ska vara rädda och tysta.

Lämnar över till polisen

Plakaten anmäldes som förtal till både justitiekanslern, JK, och polisen.

Nu meddekar JK att de inte kommer utreda plakaten eftersom det inte inte handlat om något tryckfrihetsbrott, då plakaten inte framställts i tryckpress. Därmed omfattas plakaten inte heller under grundlagsskydd enligt tryckfrihetsförordningen.

JK lämnar nu över anmälan till polisen som får pröva om något annat brott begåtts.

LÄS MER: Anmälningar om NMR-plakat

LÄS MER: Nazistledare bland de anhållna

LÄS MER: Här kastar motdemonstrater sten mot polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.