Det blev en turbulent lördag i Göteborg. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nazistledaren bland de anhållna

Publicerad

Jouråklagare i Göteborg har anhållit 23 personer efter lördagens demonstration. Personerna är på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

Av de anhållna är 22 män och en kvinna i åldrarna 20–50 år. Majoriteten är hemmahörande på olika orter i Sverige. Två personer är medborgare i andra nordiska länder.

Av de 23 personer som har anhållits misstänkta för våldsamt upplopp efter den nazistiska demonstrationen i Göteborg är 22 NMR-anhängare, enligt Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen i region Väst. En av de anhållna är NMR:s ledare Simon Lindberg som greps i samband med en tumultartad situation utanför Ica Focus i Göteborg.

– Alla de som är gripna nerifrån Focus, och där han också var med, de är fortsatt anhållna och han är med i den gruppen, säger Christer Fuxborg.

Polisen befarade att gårdagens oroligheter i samband med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) marsch skulle fortsätta under resten av dygnet.

Beredskapen var hög och facit blev en ”normal lördagsnatt” i Göteborg.

– Det har varit en normal natt med lite fylla, bråk och misshandel, inga grövre våldsbrott. Vi har inte haft några efterdyningar från demonstrationen, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Stor dokumentation

Häktningsförhandlingar gällande de anhållna kommer att ske på tisdag och onsdag. Samtidigt fortsätter arbetet med förhör av misstänkta och med vittnen.

Polisen har ett gediget utredningsarbete framför sig. Det finns ett stort dokumentationsmaterial att gå igenom, bland annat filmmaterial från polisens kroppskameror som bars under insatsen.

– Det har också kommit in en hel del anmälningar från folk som blivit slagna eller ofördelaktigt behandlade. Det är något som inte hunnits med ännu, säger Christer Fuxborg.

Under gårdagens insats skadades två personer lindrigt, en från allmänheten och en polis. Men enligt Fuxborg är man överlag nöjd med insatsen då man befarade att det skulle bli mycket värre.

– Att det är två skadade är beklagligt. Men samtliga jag talat med är rörande överens om att vi lyckades med vårt uppdrag med beröm godkänt, säger han.

Polis bröt armen

I samband med oroligheterna ska en en polis ha skadat sig. Polisen fick föras till sjukhus.

– Tyvärr är det en polis som har brutit handen, säger polisens kommenderingschef Emelie Kullmyr på lördagskvällen.

Hon konstaterar att det kunde ha blivit en betydligt stökigare dag än vad det till slut blev.

– Utifrån omständigheterna och det uppsåt som vissa har haft, är jag glad att det inte blivit fler skadade, säger hon.

Hon riktar även beröm till de människor som samlats i tusental för att fredligt manifestera mot nazistdemonstrationen.

– Sedan har vi haft en del autonoma som har haft ett annat syfte, där har vi jobbat för att förhindra sammandrabbningar.

Vägrade lämna

I flera timmar vägrade NMR lämna den plats där tåget stoppats, sedan NMR-anhängarna försökte ta sig förbi polisen, provocerade av stenkastning från motdemonstranter. Presstalesmannen Pär Öberg sade att de inte tänkte lämna platsen förrän NMR-ledaren Simon Lindberg släppts.

– Simon Lindberg var med i början av upploppet och är misstänkt för våldsamt upplopp alternativt våld mot tjänsteman, säger presstalesmannen Hans Lippens till Expressen.

Vid Liseberg har det stundtals varit stökigt när motdemonstranter gjort rusningar mot polisen och hästar har satts in för att hålla kontroll. Polisen rapporterar på hemsidan att stenkastning och knallskott har förekommit och att personer misstänks ha deltagit i våldsamt upplopp i höjd med Lisebergs huvudentré.

Fakta: Detta har hänt

Visa

Den nazistiska organisationen NMR (Nordiska motståndsrörelsen) har fått tillstånd att demonstrera i Göteborg i dag, lördag den 30 september.

Samtidigt som den nazistiska demonstrationen pågår bland annat Bokmässan. Dessutom firas den judiska högtiden jom kippur, medan Gais ska möta Brommapojkarna i superettanfotbollen.

NMR ville från början demonstrera på Götaplatsen, som dock är upptagen. I stället beslutade polisen att demonstrationen skulle sluta på Gustaf Adolfs torg, lite längre norrut.

Beslutet överklagades dock av bland andra Judiska församlingen och i förvaltningsrättens beslut både kortades och flyttades demonstrationen. NMR kommer nu att samlas ett par hundra meter norr om ingången till Svenska Mässan, ska gå längst Sten Sture-gatan och avsluta sin demonstration väster om fotbollsarenan Gamla Ullevi.

Den 17 september genomförde NMR-anhängare en tillståndslös demonstration i Göteborg, då ett 50-tal nazister tågade genom staden med bland annat flaggor och sköldar. Polisutredningar om hets mot folkgrupp samt brott mot ordningslagen pågår.

Den 24 september genomfördes en protestdemonstration mot NMR i samma område av Göteborg. Polisutredning om brott mot ordningslagen pågår.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

NMR-demonstration i Göteborg

Mer i ämnet