Foto: TT

Kaffe under graviditet kan ge överviktiga barn

Publicerad

Kaffedrickande under graviditeten ökar barnets risk för övervikt i skolåldern. Koffeinet är boven, men exakt hur kopplingen ser ut är inte klarlagt.

Forskare vid Sahlgrenska akademin har tillsammans med Folkehelseinstituttet i Norge studerat 50 943 gravida kvinnor och kommit fram till att koffeinintag hos gravida har samband med barnets risk för att bli överviktigt i skolålder.

– Det kan finnas anledning att vara striktare än det som rekommenderas, max tre koppar kaffe om dagen under graviditeten. Koffeinet är ju inget medikament som man måste få i sig, säger Verena Sengpiel, docent inom obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare på universitetssjukhusets kvinnoklinik i ett pressmeddelande.

Stöds av tidigare studier

Studien visar att barnen, som följts upp till åttaårsåldern, löper större risk att bli överviktiga i förskole- och skolåldern.

Vid fem års ålder var andelen överviktiga barn mer än fem procentenheter högre i den grupp där mammor haft högst koffeinkonsumtion, jämfört med de som druckit minst.

Studien har gjorts tidigare men då har den bara varit inriktad på kaffe. I den nya studien har fler koffeinkällor räknats in så som te, kaffe, choklad, energidryck, med mera. Även studier på djur har visat kraftigare tillväxt och ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar hos ungarna vid koffeinintag.

”Man kan avstå helt”

Livsmedelsverkets rekommendation för gravida är sedan tidigare tre koppar kaffe eller sex muggar te.

– Även om det behövs fler studier innan vi vet vad fynden verkligen betyder, så är koffein en substans som man kan välja att minska eller helt avstå ifrån under graviditeten, konstaterar Verena Sengpiel.

SVT rapporterade · Forskarna larmar om koffeinintag för gravida kvinnor. Tyck till!

16.03
Alvedon, lakrits och kaffe... vilket är nästa larm som kommer om vad gravida inte bör äta/dricka?
17.00
Räknar man med choklad och energidryck som energikällor, vilket man gjort, så kanske inte det är koffeinet i sig som är boven. Kanske typ liksom?
17.29
Vilken tur då att jag hinkade kaffe under graviditeten, sonen hade annars försvunnit... om en nu anser att "pinne i påse" är övervikt. Vägde under "vikt-normalkurvan" men var längre än "längd-normalkurvan" o de följdes åt tills han hade växt klart. o nä han är fortfarande inte överviktig vid 24 års ålder.
17.30
Och till slutar man att lyssna på den där Petter som ideligen ropar på vargen. Sprit, tobak, kaffe, lakrits, Alvedon, Ipren och ädelost. Moralism eller verkligt farligt?
17.37
Moralism? Vad skulle argumentet ens vara?
Empiri
19.55
Oh, jösses. Ta ifrån svenska kvinnor deras kaffe... Rampage!
20.50
Vilket skitprat. Har fyra barn och inget har varit överviktigt under skoltiden. Jag har alltid hinkatt kaffe.

Så gjordes studien

Visa

Sahlgrenska akademin och Folkhelseinstituttet har studerat 50 943 gravida kvinnor.

Kvinnorna ingick i en av världens största hälsoundersökningar av gravida, den norska mor- och barnstudien MoBa.

Deras barn har sedan följts fram till åtta års ålder.

I studien har man tittat på allt koffeinintag bland annat kaffe, te, choklad, energidrycker och annat.

Vid fem års ålder var andelen barn med övervikt mer än fem procentenheter högre i gruppen där de gravida hade högsta koffeinkonsumtionen, jämfört med dem som hade lägst koffeinintag.

Sambandet mellan koffeinintag och risken för snabb tillväxt och övervikt eller fetma hos barnen kunde även ses hos kvinnor som följt gällande rekommendationer för gravida.

Källa: Sahlgrenska akademin

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer