Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Häng med när ambulanssjuksköterskan Lise-Lotte Omran och neurologen Annika Nordanstig visar hur diagnostisering av strokepatienter via kameror i ambulansen går till. Foto: SVT

Kameror i ambulanser ger snabbare strokebehandling

Uppdaterad
Publicerad

Tre kameror i tolv ambulanser skall ge snabbare strokevård i Västra Götaland. I ett projekt med videokameror i ambulanser testar regionen om man kan diagnostisera stroke på distans och därigenom snabbare bestämma vilken behandling som är bäst för patienten.

Tiden är viktig när det handlar om behandling av stroke, ju fortare man kan ta bort proppen desto bättre. Därför har man sedan 2019 testat videokameror i tolv ambulanser i Västra Götaland för att se om man snabbare kan få patienter att komma till rätt sjukhus och få rätt vård.

– Det viktigaste är att vi ser till att tekniken går framåt och att vi ser att specialistkompetensen i bilarna ökar och att vi kan ge bättre vård redan från början, säger Lise-Lotte Omran, ambulanssjuksköterska.

Videovårdkedja

Kamerorna sitter så att en neurolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kan se patienten och samtidigt prata med ambulanssjuksköterskan som utför olika tester på patienten. Det kan handla om att testa motorik och läsförståelse. Neurologen kan då få en uppfattning hur stor stroken är, var den sitter i hjärnan och därefter avgöra vilken behandlnig som är bäst.

– Målsättningen är att patienter skall komma till rätt behandling så snabbt som möjligt och därmed öka sannolikheten att bli helt återställda, säger Annika Nordanstig, neurolog.

Kan spara en timme

Är det en liten propp kan det behandlas med propplösande medel och då skall patienten till närmsta akutsjukhus. Är det allvarligare skall patienten till Sahlgrenska där man är ensamma i regionen om att kunna utföra trombektomier, det vill säga att dra ut proppen mekaniskt med hjälp av verktyg.

– Det är lika viktigt att det blir rätt åt båda hållen. Vi kan spara uppemot en timme på att tidigt få klart för oss vem som skall till Sahlgrenska eller ej, säger Annika Nordanstig.

Projektet med de tolv ambulanserna pågår året ut. Därefter skall det utvärderas och eventuellt införas i större omfattning.

– Min bedömning är att det här är ett bra hjälpmedel, säger Annika Nordanstig, neurolog.

Pilotprojektet genomförs av Västra Götalandsregionen i samarbete med Picta, Chalmers och Högskolan i Väst. Det startades 2019 och kommer att avslutas i slutet på 2022 för att därefter utvärderas och eventuellt beredas för ett breddinförande.

De tolv ambulanserna fördelar sig så här: 4 inom NU-sjukvården (Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan och Uddevalla sjukhus), 3 inom SkaS upptagningsområde (Skaraborg) och 5 inom SÄS. (Södra Älvsborg). (Källa: Västra Götaland)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer