Foto: SPF PO / TT

Regeringens förslag: Kameror på fiskebåtar ska minska slöseri med fisket

Uppdaterad
Publicerad

Fiskare i Sverige som drar upp för mycket eller för dålig fisk kan lätt slänga den döda fångsten överbord. Ett slöseri menar regeringen som ni vill skärpa kontrollerna ombord – genom kameraövervakning på fiskebåtarna.

Ett uselt förslag, menar branschen:

– Det är skrattretande, säger fiskaren Peter Ronelöv Olsson.

När en kommersiell fiskare drar upp fisk måste hen alltid räkna och rapportera all fångad fisk när den kommer in till hamn.

Det kallas för landningsskyldigheten, och gäller för Sveriges fiskare i Västerhavet sedan januari 2015 och gäller bland annat makrill, sill och skarpsill.

Problemet är om vissa fiskare stjälper tillbaka uppfångad fisk – som sedan ligger död i vattnet.

Det kan vara fisk som antingen är mindre än den så kallade minsta referensstorleken för bevarande. Eller så är det fisk som inte går att sälja, eller så har man fått upp en fångst som går över kvoten som finns för just den fiskarten.

Regeringen: ”Ett första steg”

Regeringen menar att de kontrollmetoder som finns – med bland annat flygpatruller och kontrollanter ombord – inte räcker till.

Nu vill regeringen att Havs- och Vattenmyndigheten ska utreda möjligheten att genom kameraövervakning ombord på båtarna se till att kommersiella fiskare faktiskt rapporterar all fisk de får upp, och inte bara den som de väljer att behålla ombord.

– Vi tar nu ett första steg mot en effektivare och modernare fiskerikontroll som tar hänsyn till teknikutvecklingen samtidigt som integriteten för yrkesfiskare skyddas så långt som möjligt, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Jennie Nilsson, landsbygdsminister. Foto: Regeringskansliet

Vad är det för sorts kameror ni tänker på?

– Frågan ingår i utredningsuppdrafet då skydd av personuppgifter är en av de delar som ska utredas, skriver Sara Khatemi, pressekreterare till Jennie Nilsson i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

Branschen kritisk

Peter Ronelöv Olsson är yrkesverksam fiskare, och ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation och han är kritisk till förslaget.

– Det är skrattretande. Vi har gjort liknande försök för cirka sju år sedan. Då filmade man på olika punkter på vissa båtar. Men man får inte filma folk på arbetsplatsen enligt svensk lagstiftning, så det blev inget direkt resultat.

Peter Ronelöv Olsson menar att man kan se andra länder som har bättre system med kameror, men då fick man göra om hela regelverket och lagstiftningen för att det inte skulle bli problem.

– Det är klart att vi välkomnar förslaget, men jag tror inte att det kommer ge någon effekt, eftersom vi har världens mest skonsamma och selektiva fiske.

Du menar att problemet med landningsskyldigheten i Sverige inte är så stort?

– Nej, och det tror jag inte är ett så stort problem någonstans. Man kan alltid sälja allt man får upp. Men detta är ett förslag för att politikerna ska verka duktiga, även om de inte vet vad de pratar om.

Peter Ronelöv Olsson är yrkesverksam fiskare, och ordförande för Sveriges fiskares producentorganisation. Foto: SFPO

Landningsskyldighet

Landningsskyldighet innebär att all fisk som fångas och har en kvot inom EU ska tas ombord och landas i hamn. Detta gäller även fisk och skaldjur under minsta referensstorlek för bevarande.

Landningsskyldigheten infördes inom EU i januari 2015 för att minimera utkast och oönskade fångster samt för att påskynda utvecklingen av ett mer selektivt fiske. Kravet införs stegvis inom EU och ska vara fullt införd 2019.

Landningsskyldigheten innebär att alla fångster av kvoterade arter ska skrivas in i loggbok, landas och räknas av kvoterna. Även så kallade oönskade fångster måste landas, till exempel fisk och skaldjur under minsta referensstorlek för bevarande liksom fisk och skaldjur som inte efterfrågas på marknaden. Fisk och skaldjur som är under minsta referensstorlek för bevarande får inte användas till livsmedel direkt, utan bara till andra ändamål och indirekt till livsmedel.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.