14-åriga flickan misstänks ha blivit bortgift och förd ur landet. Foto: SVT

Misstanken: 14-årig flicka ska snabbt förts ur landet och gifts bort – efter socialtjänstens beslut

Uppdaterad
Publicerad

Flickan var omhändertagen enligt lagen om vård av unga – eftersom hon själv vittnade om misshandel och hot om bortgifte i hemmet. Trots det valde socialtjänsten i hennes stadsdel att flytta hem henne till föräldrarna, enligt åklagare. – En vecka senare var hon i Mellanöstern, säger åklagaren Peter Larsson.Nu är pappan häktad, misstänkt för att ha gift bort henne.

Den då 14-åriga flickan var omhändertagen enligt lagen om vård av unga, huvudsakligen eftersom hon själv inte ville bo hos sina föräldrar. I juni 2017 slog Kammarrätten fast att hon skulle vårdas enligt LVU och att hon inte skulle bo hos föräldrarna, vilket hon då heller inte gjorde.

Men socialtjänsten i flickans stadsdel i Göteborg gjorde en annan bedömning.

– De sociala myndigheterna ansåg att de hade ett gott samarbete med föräldrarna och att flickan kunde vårdas enligt LVU, men i hemmet. Det låter konstigt men så fungerar det ibland, säger Peter Larsson.

Den 15 augusti 2017 kom flickan hem till sina föräldrar.

– En vecka senare var hon i Mellanöstern, säger Peter Larsson.

Kammarrätten ansåg inte att hon skulle bo hemma

Det var flickans föräldrar som hade överklagat en dom i Förvaltningsrätten, rätten ansåg att flickan skulle vårdas enligt LVU. Kammarrätten valde att tro på flickans berättelse och menade att hon skulle vårdas utanför hemmet.

I domen står bland annat angående föräldrarnas beskrivning:

”De känner inte igen sig i dotterns beskrivning av hemförhållandena eftersom det inte förekommer något våld och inte heller något hot om eller planer på bortgifte”

Men i slutet av domen skriver Kammarrätten:

”Vad (flickan) har berättat om kan beskrivas som en omfattande, systematisk misshandel, både med och utan tillhyggen. Det har inte framkommit att det finns några faktorer som kan skydda henne från att bli utsatt för våld och kränkningar i hemmet. Enligt förvaltningsrätten utgör de missförhållanden som hon har berättat om en påtaglig risk för att hennes hälsa eller utveckling skadas.”

Pappan häktad

Föräldrarna har hela tiden nekat till dessa anklagelser och har istället sagt att flickan säger saker eftersom hon inte mår bra.

–  Efter den här domen har alltså socialtjänsten ansett att de har haft en så god kontakt med föräldrarna att det var möjligt att låta henne bo hemma, flickan ska då också ha samtyckt till detta, säger Peter Larsson.

Men nu två år senare har pappan häktats, misstänkt för grovt egenmäktighet med barn samt vilseledande till tvångsäktenskapsresa. Vad mamman befinner sig är oklart för polisen.

”Självklart olyckligt”

Ansvarig chef i den stadsdel som hanterat flickan säger till SVT Nyheter Väst att de inte kan kommentera det enskilda ärendet.

– Det är självklart olyckligt när sådant här inträffar. Jag vet inte riktigt vilka bedömningar som gjorts, men det måste vi titta på i så fall, säger områdeschefen för Individ- och familjeomsorg.

Enligt chefen är den här typen av ärenden bland de svåraste socialtjänsten har att bedöma.

– Vi gör ju inte rättsliga prövningar utan gör bedömningar utifråns barns behov.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.