Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det här är ju en klockren placering, säger Mikael Berglund (M), kommunalråd i Ale, stående på toppen av grustaget Stora Viken norr om Bohus. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunkamp om batterifabrik i Västsverige: ”Klockren placering”

Uppdaterad
Publicerad

Flera västsvenska kommuner kämpar för att få etableringen av Volvo Cars och Northvolts batterifabrik. Många kommuner är hemlighetsfulla över sin ansökan, men det gäller inte Ale kommun

 – Det här är ju en klockren placering, säger Mikael Berglund (M), kommunalråd i Ale, stående på toppen av grustaget Stora Viken norr om Bohus.

Uppdraget att söka möjliga markområden för en batterifabrik som ska härbärgera kanske upp till 3000 anställda har skötts av BRG, Business Region Göteborg.

– Ett 40-tal kommuner i Sverige har anmält sig, varav tre ligger i göteborgsregionen, säger Henrik Einarsson, etableringschef på BRG.

Svenljunga, Skövde, Mariestad ska alla tillhöra de anmäldas skara. Sundsvall och Norrköping är två andra.

Investering på 30 miljarder

– Här pratar vi om en arbetsplats för 3 000 personer, det motsvarar tio procent av vår befolkning, vi hade ju haft en förändring i grunden med ett sådant tillskott, säger Mikael Berglund (M), kommunalråd i Ale.

Fabriken ska tillverka och utveckla batterier för Volvo Cars framtida modeller, det talas om en investering på 30 miljarder. 2026 ska allt vara i gång, och kommunerna som anmält intresse går nu och väntar på besked efter en första utgallring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet