Foto: TT

Kampen mot antibiotikaresistens fortsätter i Västsverige

Uppdaterad
Publicerad

33 000 dödsfall i Europa i år och nya sjukdomar som inte kan botas. Antibiotikaresistens är ett hot mot vår moderna sjukvård. I veckan träffas forskare från Sverige och Norge i Härryda, för att fokusera på ämnet.

Tone Tønum är professor och överläkare vid Universitetssjukhuset i Oslo.

– I år har vi haft mellan 30 000 och 35 000 dödsfall i Europa på grund av antibiotikaresistens, säger hon och hänvisar till en studie som nyligen presenterades i forskningstidskriften Lancet.

Gonorré och tuberkulos nya risksjukdomar

Allvaret betonas även av Carl-Fredrik Flach, som är docent vid centrum för Antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs Universitet.

– Det absolut värsta scenariot är att vi inte längre skulle ha fungerande antibiotika, vilket är en grundförutsättning för modern sjukvård, så som vi känner den idag.

Infektionerna MRSA och ESBL är exempel på bakterier som är resistenta mot flera typer av antibiotika. På senare tid har man även upptäckt fall av gonorré och tuberkulos som kan stå emot antibiotikabehandling.

Sverige och Norge ledande

För att motverka antibiotikaresistensen pågår ett aktivt arbete för att minska användningen av antibiotika. Sverige och Norge är två av de länder i världen som lyckats bäst med detta.

Enligt Tone Tønum är det viktigt att sprida kunskap om antibiotika, när det ska användas och när man bör låta bli.

– De allra flesta luftvägsinfektioner orsakas av virus, och då hjälper inte antibiotika, förklarar hon.

Ett exempel på en virusinfektion är förkylning. Antibiotika hjälper istället mot infektioner som orsakas av bakterier, som exempelvis halsfluss eller bihåleinflammation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.