– Det viktigaste är att vara pappa, säger MMA-stjärnan Marcus Kowal som nu går sin sista match. Foto: SVT montage

Marcus Kowal vann sista matchen på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Efter en livslång relation med kampsporten är det nu dags för ett avslut. I helgen gick göteborgaren Marcus Kowal, 40, sin sista match på hemmaplan. Och han fick ta hem segern på hemmaplan.

Som 23-åring gjorde han sin proffsdebut i Mexiko. Karriären har gått genom kickboxning, karate, aikido, boxning och krav maga. Men avslutas nu med MMA som Kowal ägnat sig åt det senaste decenniet.

– Det här blir min absolut sista match. Jag gick en i februari i USA, men de övertalade mig att gå en till, och jag har alltid drömt om att få avsluta på hemmaplan, säger Marcus Kowal.

Och så blev det. Under lördagen mötte Kowal rumänen Mezei Alexandru, även kallad ”The Butcher” på kampsportsgalan Fight night som hölls på Lindholmen i Göteborg. Kowal tog hem segern på hemmaplan.

– Det känns bra, men jag är lite besviken på att jag inte fick en KO (knock out), men jag är samtidigt glad att få avsluta på hemmaplan, skriver Kowal i ett sms.

Förlorade sin son

Några av kampsportarna som tävlar på lördag. Marcus Kowal, Martin Akhtar och Mikaela Laurén går sina sista matcher. Foto: Bulldog media

Men Marcus Kowals sista match handlar om mycket mer än bara sport. Anledningen till att han går den är främst för att sprida kännedom om Liam's life foundation.

– Min son blev ihjälkörd av en rattfyllerist.

Det var den tredje september 2016 som Marcus och hans fru Mishels liv förändrades för alltid. Mishels syster promenerade med den då 15 månader gamla Liam i barnvagnen i Los Angeles där Kowal bor. Vid ett övergångsställe blev de påkörda av en 72-årig kvinna som visade sig ha både alkohol och marijuana i blodet.

– Dagen efter träffade jag en advokat för att starta Liams fond, säger Kowal.

Vill förändra lagen

Idag jobbar han på heltid med att sprida budskapet om rattfylleri och att försöka förändra lagen i USA.

– Vi försöker få ner den lagliga promillehalten från 0,8 till 0,4 men vi blir väldigt hårt motarbetade av lobbyister. Vi jobbar också med att förändra den sociala attityden till att köra rattfull.

Liam's life foundation jobbar även med att främja organdonation.

– Vi donerade Liams organ för att andra skulle få leva vidare.

Går det att gå vidare från en sådan händelse?

– Absolut. Vi kommer att leva med det resten av livet, och hans födelsedag är så klart jättejobbig. Men vi har kommit långt, säger Kowal.

”Få män som skriver om känslor”

Marcus Kowal föreläser runtom i USA om rattfylleri för att ändra den sociala attityden i landet. – Många har inte problem med att köra rattfull. Foto: Privat

Idag har Marcus Kowal blivit pappa på nytt, till sin andra son, Nico. Och förutom att vara pappa, jobba med stiftelsen så driver han också fyra gym i Los Angeles.

Som om det inte vore tillräckligt har han också skrivit boken ”Liam en stund på jorden”. Den började han skriva på bara några dagar efter sonens bortgång.

– Det finns väldigt få böcker om sorgearbete, och män som skriver om känslor.

Boken handlar om sorgen och det familjen gick igenom efter Liams död, men det är också en kärlekshistoria mellan en pappa och en son.

– Många hör av sig till mig och säger att boken har hjälpt dem, det blir jag glad över.

Fakta: Fight Night

  • Kampsportsgalan Fight Night är Göteborgs första mixade gala med flera kampsporter såsom MMA, boxning och thaiboxning.
  • Galan är på Kooperativet på Lindholmen i Göteborg klockan 17-24. Åldersgränsen är 20 år.
  • I MMA tävlar Martin Akhtar, göteborgaren Zvonomir Kralj och den internationelle MMA-profilen Marcus Kowal som avslutar karriären i sin hemstad.
  • I proffsboxningen går Mikaela Laurén sin sista match mot ungerskan Eva Bajic, och EM-bronsmedaljören Clarence Goyeram går upp i ringen.
  • I thaiboxning möter göteborgaren Filiph Waldt, som har två SM-guld och ett VM-silver, den finska mästaren i sin viktklass. Svenska mästaren Markus Liljedorff möter proffset Jian Amiri. Joakim Hägg från Lejonkulan möter rivalen Otman Boujrad från Fighter Muay Thai i ett derby mellan två av Göteborgs största thaiboxningsklubbar. Hamza Barja från Göteborg möter David Melkoniani.
  • Kvällens konferencier är Paolo Roberto och bakom dj-båset står Dogge Doggelito. En stor del av intäkterna från lördagens gala går till Kowals stiftelse Liam's life foundation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.