Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kan bli utökat stöd för att tömma Bohuskusten på skräp

Uppdaterad
Publicerad

Bohuskusten är en av Europas smutsigaste. Tonvis av plastpåsar och förpackningar av olika slag flyter i land varje år. – Vi ska titta närmare på hur regeringen ytterligare kan bidra till det förebyggande arbete som sker, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Ministern besökte akvariet Havets hus i Lysekil på tisdagen. Just Bohuskusten är ett av Europas mest skräpdrabbade områden. Den största delen av skräpet kommer från land. Det som slängs på gator och torg förs via regnvatten och vindar vidare till älvar och floder ut i havet.

Till det ska läggas att havet i sig används som soptipp, Det största problemet är all plast som slängs, plast som håller länge och som naturen har svårt att bryta ned.

Statliga pengar till Västkustens stränder

I höstas föreslog Naturvårdsverket att kommunerna ska få ett utökat ansvar för att städa nedskräpade områden. Myndigheten vill också att statliga medel satsas på att städa Västkustens stränder.

– Just detta tittar vi närmare på nu, vi är intresserade av det förebyggande arbete som planeras i exempelvis Lysekil, säger miljöminister Karolina Skog (MP)

Kommunen tänker sig en informationskampanj om vad plasten ställer till med. Det handlar också om att ersätta engångsartiklar i plast av mer miljövänliga alternativ. Här rör det sig närmast om de produkter som kommunen köper in.

Ett allvarligt problem

Nedskräpning medför skador på växt- och djurliv. Den marina nedskräpningen på Bohuskusten ses som ett särskilt allvarligt problem.

– Bohuskusten är hårdast drabbat i landet, säger Karolina Skog (MP).

Kan det bli tal om att rikta ett utökat statligt stöd till enbart Västsverige?

– Det är en av de frågorna jag tar med mig till regeringens budgetförhandlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräpkusten

Mer i ämnet