• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Kammaråklagare Robert Beckard i samtal med försvarsadvokat Tommy Nilsson och biträdande jurist Eric Lindholm. Foto: SVT

Kvinna kan dömas till 10 års fängelse för ”barmhärtighetsmord”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren yrkar på 10 års fängelse för den kvinna i 70-årsåldern som är misstänkt för mord på sin man. Enligt henne ville de avsluta sina liv tillsammans.

– Aktiv dödshjälp är förbjudet, oavsett vad man kallar det, sa åklagaren Robert Beckard i sin slutplädering.

Det var i april i år som en man hittades död i sin lägenhet i Lysekil. Hans fru erkände att det var hon som dödat honom och händelsen kom att kallas för ett ”barmhärtighetsmord”.

Under tisdagen var det dags för den sista rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt.

Kammaråklagare Robert Beckard yrkade på att kvinnan skulle dömas för mord och till 10 års fängelse

– Aktiv dödshjälp är förbjudet, oavsett vad man kallar det, sa han under sin slutplädering.

”Rejält lidande”

Enligt åklagaren har inga av de vittnen som hörts under rättegången kunnat bekräfta att paret hade för avsikt att begå självmord tillsammans. Och eftersom mycket pekat mot att den nu avlidne mannen var dement menar åklagaren att det inte går att säkerställa hans vilja.

– Tittar vi på bevisningen så har vi ett fall av ganska rejält lidande som den målsägande blivit utsatt för och jag kan inte se att det här skulle kunna bedömas som mindre grovt och därför stannar det vid mord, säger Robert Beckard.

Advokaten: Min klient mår bra

Försvaret var av en annan uppfattning. Kvinnans advokat Tommy Nilsson menade att rätten istället skulle bedöma händelsen som ett dråp. Där är det kortaste fängelsestraffet på 6 år. Men försvaret anser att tingsrätten kan finna skäl att döma kortare straff än så, på grund av kvinnans ålder och hälsosituation.

Hur mår din klient idag?

– Konstigt nog bra. Hon har avslutat ett kapitel i sitt liv och tar de konsekvenser som hon eventuellt kommer få.

Dom förkunnas av Uddevalla tingsrätt den 16 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.