Visa alla (2)

Kvinna tog livet av sin make – åberopar barmhärtighetsskäl

Publicerad

Kvinnan och maken hittades blödande i sina sängar i början av april i år.
Mannen avled av sina skador.
Nu börjar rättegången mot kvinnan som står åtalad för mord – något hon förnekar eftersom hon bara ville bespara honom lidande.

Den 6 april larmades polis till en bostad i Lysekil. De fann en död man i en säng med hans hustru bredvid sig.

Båda hade knivsår på handlederna, men mannens var så allvarliga att han hade avlidit av sina skador.

Kvinnans sår var, enligt åtalet, aldrig tillräckligt svåra för att innebära direkt livsfara.

Tre dagar senare häktades kvinnan för mord, på sannolika skäl. Polisen trodde att hon knivskurit sin make till döds, för att sedan försöka ta sitt eget liv.

Erkänner men förnekar brott

Kvinnan, som är 70-årsåldern erkänner att hon har utfört dådet, men av barmhärtighetsskäl, eftersom mannen led av demens och att paret fick dålig hjälp av hemsjukvården.

I åtalet står att läsa att ingen av de vittnen från hemsjukvården som hörts, har upplevt att paret uttalat någon vilja att avsluta sina liv.

Enligt åtalet ska kvinnan ha uttalat sig negativt om sin makes hälsotillstånd och att hon önskade få avlastning, något hon aldrig fick beviljat.

I juli kom rapporter om att kvinnan och mannen ska ha försökt avsluta sina liv med tabletter redan i mars i år. Sjukhuset valde att inte göra en polisanmälan om händelsen, trots att NU-sjukvården fått reda på att kvinnan försökt döda sin make.

Deras egen förklaring till det är man fått höra att kommunen, alltså Lysekil, skulle göra en polisanmälan. Men inte heller kommunen ska ha gjort någon polisanmälan.

Rättegången som startar idag beräknas pågå i tre dagar.

Fotnot: I en tidigare version stod att NU-sjukvården missade att göra en polisanmälan. Korrekt är beskrivningen ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer