Peter Callsen, chef för myndighetsavdelningen grundskoleförvaltningen och Karin Pleijel (MP), ordförande i grundskolenämnden. Foto: SVT

Många utan skolplats – problem med Göteborgs nya skolorganisation

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 500 elever saknade skolplats precis innan skolstarten. Nu när skolan redan har börjat handlar det om ett 50-tal, men nya ansökningar kommer in varje dag enligt skolledningen.

– Alla ska egentligen ha en skolplacering innan vårterminen är slut, men det har kommit in fler sena ansökningar än vi kunnat räkna med, säger Peter Callsen, chef för myndighetsavdelningen grundskoleförvaltningen.

Göteborgs nya skolorganisation drog igång den första juli. Omorganisationen innebär bland annat att det blir en stor förvaltning som ska ta hand om det som tio stadsdelar tog hand om tidigare.

Men starten har inneburit stora problem för elever och vårdnadshavare. Precis innan skolstarten saknade närmare 500 elever en skolplats och det har dessutom varit svårt att komma fram till skolförvaltningen per telefon.

Göteborg

– Jag är väldigt ledsen för vart och ett av barnen som inte fått något besked ännu, säger Karin Pleijel (MP), ordförande i grundskolenämnden, till SVT.

Rutiner ska falla på plats

Tanken med den nya skolorganisationen i Göteborg är att det ska bli en kvalitetsmässigt mer jämlik förskola och skola, oberoende av vilken stadsdel som eleverna bor i.

– Vi har gjort den största förändringen inom skolan på 30 år, vi gör en kulturvända och då kan det ta lite tid här i början innan alla rutiner faller på plats, säger Karin Pleijel, (MP).

Enligt Peter Callsen har det varit svårt att komma fram till skolförvaltningen per telefon på grund av att så många som inte fått någon skolplats till sina barn har hört av sig.

– Det är oerhört olyckligt att det är så här. Vi har förstärkt gruppen som handlägger de här frågorna och de arbetar absolut på högvarv just nu för att se till att alla har en skolplacering den här veckan, säger han.

Ännu mer dialog

Det fria skolvalet innebär att vårdnadshavare själva måste skicka in en ansökan om skolplacering, något som tidigare sköttes av skolorna själva eller av respektive stadsdel. Nu ska ansökningarna skickas till den nya grundskoleförvaltningen i stället. Något som många verkar ha missat.

– Det har alltid kommit in sena ansökningar till stadsdelarna precis innan och även efter skolstart. Så nu får vi en samlad bild av hur många det är som är sena eftersom allt nu kommer till en förvaltning, säger Peter Callsen.

Är den här omorganisationen så genomtänkt egentligen?

– Den är mycket genomtänkt. Vi har jobbat med en utredning som baseras på omvärldsbevakning och forskning. Vi  lägger fokus på undervisningen och att den ska vara likvärdig över hela Göteborg . Det tror jag man kommer märka redan under första läsåret.

Med facit i hand kunde ni ha gjort på något annat sätt?

– Ja, det är väl att ha ännu mer dialog med stadsdelarna. Det är svårt att förutsäga allt för det är en väldigt stor omorganisation det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet