Byggplatsen för Karlatornet Foto: SVT

Karlatornet kan försenas mer

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal av Sernekes kunder har inte godkänt förseningen av Karlatornet och nu riskerar bygget att försenas mer. Dessutom underkänns det tilläggsavtal företaget tagit fram för att binda kunderna till köpet av bostadsjurister.

Två rutinerade bostadsjurister (blå länk) hävdar att de konsumenter som vill, har rätt att häva sina förhandskontrakt för bostadsrätter i Karlatornet. Och det riskerar att försena Sernekes prestigebyggnad än mer. 

– Vi är väldigt beroende av att få med oss kunderna säger, Leif Danielsson, vd för Karlastaden Utveckling AB till SVT:s konsumentprogram Plus. 

Plus granskar bostadsaffärer

Serneke vädjar till kunder att godkänna förseningen

I ett informationsbrev till de som skrivit förhandsavtal skriver Serneke: 

Det är mycket viktigt att du signerar bekräftelsen av den uppdaterade tidplanen. Risken är annars stor att vi inte får med oss banken och den nya samarbetspartnern och därmed inte kan fortsätta byggnationen av Karlatornet enligt nuvarande tidplan. 

Företaget är nu i förhandlingar om att sälja projektet. Och den nya samarbetspartnern vill ha klarhet i hur många lägenhetsköpare som är bundna att fullfölja lägenhetsköpen.  

Hundratalet kunder har inte godkänt förseningen 

Enligt uppgifter från Karlastaden Utveckling AB är det ca 110 kunder av de 486 som skrivit förhandsavtal som inte godkänt den nya tidsplanen. Men företaget vill inte uppge exakt hur många de behöver för att säkra finansieringen av Karlatornet.  

Dessutom säger nu ledande bostadsjurister att det är tveksamt om tilläggsavtalet är juridiskt bindande på grund av att tillträdet är så oprecist formulerat.

Företaget kan inte garantera att nya tidsplanen håller  

Leif Danielsson säger i en intervju att de planerar att påbörja inflyttningen hösten 2022 men att alla inte kommer hinna flytta in under det året. Han kan inte heller garantera att de kommer hålla den nya planeringen trots att de skrivit det i nya avtal med kunderna. 

– Garantera kan man aldrig, men vi har en tidsplan vi tror på, säger Leif Danielsson, vd Karlastaden Utveckling AB.  

Serneke och Karlastaden menar att tilläggsavtalen är juridiskt bindande. Så här skriver presschefen Johan Live i ett mail till Svt: 

– Skulle en juridisk prövning visa annat, skulle konsekvensen kunna bli att det påverkar möjligheten till finansiering och att Karlatornet inte kan byggas enligt den tidplan som föreligger. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet