Peyman Arabshahi visar kontraktet Foto: SVT

Lägenhetsköpare vill häva avtal i Karlatornet

Uppdaterad
Publicerad

Karlatornet i Göteborg som ska bli nordens högsta byggnad blir minst ett år försenat och kunder vill nu hoppa av sina förhandsavtal. Ett hundratal kunder har inte godkänt förseningen och Peyman Arabshahi är en av de kunder som vill häva sina avtal.

Peyman Arabshahi hade planerat att flytta tillbaka till sin hemstad Göteborg med sin flickvän 2021. Därför tecknade han ett förhandsavtal för en lägenhet i Karlatornet. Men i och med att tillträdet nu blir ett år försenat så vill han inte längre fullfölja köpet. 

– Vår livssituation vi är i just nu så har vi andra prioriteringar. Det är fokus på att stadga oss och bilda familj och då är ett års försening alldeles för lång tid, säger Peyman Arabshahi i SVT:s konsumentprogram Plus. 

Över hundra kunder har inte godkänt förseningen 

Han är en av drygt 100 av Sernekes kunder som hittills inte godtagit förseningen. Flera av dem har också hävt förhandsavtalet. Peyman Arabshahi är en av dem och han kräver tillbaka de 150 000 kronor som han betalat i förskott för lägenheten. Något Sernekes dotterbolag Karlastaden utveckling AB har nekat till eftersom de anser att avtalet är bindande trots förseningen. 

– Det är ett stort problem att Serneke vägrar betala tillbaka pengarna. För vi kan ju inte heller köpa någon annan bostad och vi vill ju inte heller riskera att stå med två bostäder, säger Peyman Arabshahi till Plus. 

Företaget tar juridisk strid 

Företagets bostadsrättsförening som rent juridiskt är den som säljer lägenheterna har istället gått ut till kunderna med ett avtal där de skriver att kunderna ska bekräfta att de mottagit information om förseningen och därmed också godkänna den.  

– Vi tror att avtalen är bindande, säger Leif Danielsson, vd på Sernekes dotterbolag Karlastaden utveckling AB 

Vad grundar du det på, att ni tror att ni har rätt? 

– Det är ett stort projekt och lång tid mellan försäljning till slut och vi har informerat kunderna i god tid.  

Han uppmanar nu att kunderna tar kontakt med jurister och att kunderna får ta frågan till tingsrätten för prövning om de vill ha sina pengar tillbaka. 

– Vi vill ha en juridisk prövning, säger Leif Danielsson, vd på Karlastaden utveckling AB. 

De jurister SVT Plus har pratat med säger däremot att kunderna har rätt att häva avtalen. Och dessutom menar de att tilläggsavtalet där bostadsrättsföreningen uppmanar sina kunder att skriva under inte är juridiskt bindande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.