Karlatornet Foto: Serneke

Karlatornet kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Nu stannar processen kring Karlatornet upp eftersom det saknas nödvändiga utredningar om hur lämplig marken är. Länsstyrelsen fattade på fredagen beslut om att utreda saken.

Så sent som för två veckor sedan fick bygget av nordens högsta hus, Karlatornet, klartecken i Göteborgs kommunfullmäktige.

Under fredagen kom beskedet att processen stannar upp. Länsstyrelsen befarar att riksintresset kan komma att skadas påtagligt och att bebyggelsen kan bli olämplig för människors hälsa och säkerhet.

Karlatornet

– Marken ska vara lämplig för det som detaljplanen medger, och vi befarar att bygget kan skada människors hälsa och säkerhet, säger Christina Gustafsson på Länsstyrelsen i Västra Götaland till SVT Nyheter Väst.

Saknar utredningar

Länsstyrelsen saknar underlag från Göteborgs stad kring trafiksituationen. Varken trafiksäkerhet eller framkomlighet är utrett. Det är också oklart om det nödvändiga risk- och bullerskyddet längs med Hamnbanan kan uppföras.

Kan ni stoppa detta?

– Länsstyrelsen kan upphäva planen, men syftet i det här fallet är att processen tillfälligt ska stanna av tills tillräckligt underlag finns, säger Christina Gustafsson.

Birgitta Lööf är planchef i Göteborgs stad och ansvarig för frågan. Hon säger att dokumentationen kommer att färdigställas till augusti.

– Vi har en löpande dialog med länsstyrelsen om vad de vill ha och utredningarna är på gång. Det här innebär att processen försenas med två månader.

Om en vecka går tiden för överklaganden ut. Även det kan påverka tidsplanen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlatornet

Mer i ämnet