Foto: Foto: Karlastaden

Karlatornets framtid ännu oviss

Publicerad

Nu är lägenheter i de översta våningarna i Karlatornet till salu. Detta trots att det omstridda byggnadsprojektet ännu inte fått klart med alla tillstånd.

Inte bara Sveriges, utan Nordens högsta byggnad är det tänkt att Karlatornet ska bli. Hela 245 meter högt med 73 våningar som ska inrymma närmare 600 lägenheter och 300 hotellrum.

Nu är de 13 penthouselägenheterna på de tre översta våningsplanen till salu, trots att alla tillstånd ännu inte är klara. Fyra privatpersoner och yrkesföreningen Arkitekturens hus har överklagat byggprojektet till Mark- och miljödomstolen och så har även Länsstyrelsen beslutat att de ska överpröva kommunfullmäktiges antagande av detaljplanen.

LÄS MER: Karlatornet kan stoppas

– Länsstyrelsen vill kontrollera om den tänkta bebyggelsen blir osäker för människors hälsa och säkerhet, och ska ge besked om det här under hösten, säger Lena Risfelt på stadsledningskontoret till SVT Nyheter Väst.

Påbörjad sanering av marken

Men det här är ingenting som oroar byggherren för projektet, Ola Serneke, som är vd för byggbolaget Serneke AB. Han är säker på att det inte kommer att bli ett nej till att bygga Karlatornet.

– Det blir det inte. Den har godkänts av byggnadsnämnd, kommunstyrelse, kommunfullmäktige så det är bara en tidsfråga. Vi har redan börjat med sanering av all mark samt även börjat med pålning för huset, skriver Ola Serneke i ett mejl till SVT Nyheter Väst.

Men detaljplanen har både överklagats till Mark- och miljödomstolen och ska även överprövas av Länsstyrelsen, hur ser du på det?

– Det är vanligt vid dessa typer av projekt att det överklagas så det är ingen direkt chock på det sättet. Länsstyrelsen saknar endast avtal mellan Trafikverket och kommunen gällande bullerskydd utmed Lundbyleden. Inget annat, skriver Ola Serneke.

Inga priser presenteras

De 13 penthouselägenheter som nu är till salu är i storlekarna 29 till 370 kvadratmeter, men några priser vill byggbolaget i dagsläget inte berätta om ännu eftersom de först vill gå ut till deras kunder i kön med det.

– Den dyraste lägenheten som sålts hittills i Karlatornet kostar 23,7 miljoner, 180 kvm, ligger på våning 66 i Skylevel, säger Charlotte Petzell, Serneke Projektutveckling AB, till SVT Nyheter Väst.

Hur kan ni sälja lägenheter när inte allt är klart ännu?

– Så gör man i alla projekt för att inte förlora tid samt att kunna starta byggnation så snabbt efter alla tillstånd är klara, skriver Ola Serneke.

LÄS MER: Politisk strid om Karlatornet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.