SVT träffade fanet Peter Ahlborg redan 1996. Då hade han sett Kiss ett dussintal gånger. Foto: Privat

Kärleken för Kiss – lika stor än idag

Uppdaterad
Publicerad

Han har rest över hela världen för att se spelningarna, träffa medlemmarna och hylla Gene Simmons backstage.
När Kiss spelar på Scandinavium ikväll kommer det hängivna fanet Peter Ahlborg att vara på plats. – Min förhoppning är att få en pratstund med dem ikväll, säger han.

Redan för 21 år sedan när SVT träffade Peter Ahlborg var intresset för Kiss stort och han hade varit på ett dussintal av gruppens spelningar. Och trots att tid har gått har inget ändrats.

– Som ung vill man ju hitta någon att bli kär i. Det gjorde aldrig jag. Men jag hittade min kärlek till Kiss i den stund som jag hörde deras första platta 1975. Den dagen förändrades världen och sedan dess har jag alltid älskat dem, säger han.

30 minuter med Simmons

Peter Ahlborg berättar vidare om resor till bland annat New York och London. Om hur han kommit in backstage och vid några tillfällen fått göra intervjuer med bandmedlemmarna – bland annat som musikjournalist för Norrköpings Tidningar.

– En gång fick jag 30 minuter på egen hand med Gene Simmons. Han tog sig tid och lyssnade på mig när jag berättade om hur mycket Kiss hade betytt för mig och mitt liv. Sedan gav jag honom ett fotoalbum med 200 bilder och tidningsartiklar som jag samlat på mig om bandet under åren.

Vad har Kiss betytt för dig?

Allt. Jag har gått igenom så mycket smärta i mitt liv. Jag har varit psykiskt nedbruten och hemlös – men jag har tagit mig upp och kämpat. Idag har jag egen lägenhet och jobbar med att sälja gatutidningen Faktum. Kiss har hjälpt mig många gånger att härda ut.

Blivit förebilder

– Deras medlemmar har också haft motgångar, enorma bakslag med cancerbesked, droger och alkohol. Men de har kämpat. Deras budskap är att man ska tro på sig själv och att allt är möjligt.

Peter Ahlborg Foto: Privat

När Peter Ahlborg såg Kiss spelning i Stockholm för några dagar sedan var det den första på över 18 år. Flera år som hemlös har gjort det omöjligt för honom att gå på konserter. Men i kväll är det alltså dags igen. Och då på Scandinavium.

Lever bandet upp till vad det var för 20 år sedan?

– Dessvärre inte. Jag kommer alltid att förknippa Kiss med originalmedlemmarna Ace Frehley och Peter Criss, som idag inte är med. Men hjärnorna bakom gruppen är kvar, det ska man komma ihåg. Kiss är inte exakt lika stora som de var 1976, men näst intill. Det är hela tiden nya människor som upptäcker dem.

Ikväll hoppas han på att få träffa dem igen.

– Jag ska åka ner och stå utanför deras hotell. Jag skulle vilja ge min Faktumkalender Gene Simmons.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer