Katarinas Isakssons mamma bor på ett äldreboende där minst tolv misstänks vara smittade av corona. Får besked om att mamman troligtvis smittats under SVT:s intervju Foto: SVT

Katarinas 91-åriga mamma bor på drabbat boende – nu har hon feber och hosta

Uppdaterad
Publicerad

Katarinas Isakssons mamma bor på ett äldreboende där minst tolv misstänks vara smittade av corona. En person har dött. Nu har Katarinas mamma blivit sjuk i feber och hosta.
– Det är ett helvete, det är fruktansvärt, säger Katarina Isaksson.

Fyra av de tolv personerna har bekräftats smittade. Men nu testar man inte fler. Fokus ligger på att ge de drabbade vård.

När det rör sig om äldre, sköra personer med flera bakomliggande sjukdomar, som innebär en särskild risk, ges den vården i regel på äldreboendet.

– Det får inte gå till på det viset, säger Katarina Isaksson.

Hon menar att de som smittas borde få sjukhusvård, och bedömas av infektionsläkare.

– Är dom på sjukhus så får de adekvat vård, det kan ju bli väldigt bråttom om någon får andningsproblem.

Rekommerar vård på boendet

Under SVT Västs intervju med Katarina ringer hennes telefon. Det är boendets läkare som meddelar att hennes 91-åriga mamma fått feber och hosta. Han befarar att det rör sig om corona.

– Hon skulle bli mer förvirrad och mer stressad på sjukhuset, så jag rekommenderar verkligen att man ger henne bra vård på boendet, säger Bernd Sengpiel, ansvarig läkare och specialist i allmänmedicin, i telefonsamtalet.

Han berättar att man precis som i vanliga fall gör bedömningar från fall till fall, och menar att äldre, sköra personer på boenden som drabbas av coronaviruset riskerar ångest och ökat lidande om de körs till sjukhus.

– Det känns väldigt tungt och skulle vilja rädda alla mina patienter. Jag känner dem personligen och nu ser jag dem dö. Men sjukhuset kan inte hjälpa dem, säger Bernd Sengpiel.

”Hoppas det är lindrigt

I nuläget har Katarinas mamma relativt lindriga symtom, och inte så hög feber.

– Jag hoppas att det är en lindrig variant av viruset, säger Katarina Isaksson.

Läkaren i inslaget har godkänt sina citat och sin medverkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet