Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarina Svensson hade nollställt immunförsvar och blev dödssjuk av en virussjukdom. Hör om hur det gick till när hennes pappa räddade livet på henne för en andra gång. Foto: Henrik Norrsell/SVT

Katarinas liv räddades av ny behandlingsmetod – fick låna immunitet av sin pappa

Uppdaterad
Publicerad

Genom att låna immunitet från en anhörig har läkare nu hittat en ny metod att rädda människor som riskerade att dö i vanliga virussjukdomar.

En av dem som behandlats är tolvåriga Katarina i Göteborg.

– Det vara bara en enkel spruta. Nu mår jag bra, berättar hon.

För stamcellstransplanterade personer med nollställda immunförsvar kan en simpel virusinfektion bli dödlig när behandling med antiviral, bromsande virusmedicin inte fungerar.

Men nu har läkarna på Sahlgrenska sjukhuset hittat ett nytt sätt att rädda livet på de här patienterna. Hittills har metoden räddat fyra svenskars liv, tre barn och en vuxen.

Först ut var Katarina Svensson i Göteborg som fick en livsfarlig infektion efter en stamscellstransplantation när hon var åtta år. Hon blev helt återställd några veckor senare efter att ha fått en enda injektion med pappans minnesceller.

– Man var så orolig i början men sen när man märker att den gamla flickan kommer tillbaka är det en underbar känsla, säger Katarinas pappa Krister Svensson.

Hör hur det gick till när Katarina fick immunitet av sin pappa – som räddade hennes liv, i videon ovan

Metoden kallas för virusspecifik T-cellsbehandling och går ut på att man tar minnesceller från en donator som har haft någon av tre vanligt förekommande virus, som till exempel förkylningsvirus.

Lånar immunitet

När minnescellerna har renats injiceras de i patientens blod och börjar då genast att bekämpa virusen.

– Man lånar alltså immunitet av en donator som tidigare har haft infektionen och som har bildat ett minne i sitt immunförsvar, säger Sofia Frändberg överläkare på Stamcellslaboratoriet på Sahlgrenska sjukhuset.

Skräddarsyr behandlingen

Metoden har kommit till i samarbete mellan läkarna på Barncancercentrum, som har sett det stora behovet att hjälpa dödssjuka barn, och personalen på Stamcellslaboratoriet, som kunde skräddarsy behandlingen för de enskilda patienterna.

– Det är en helt fantastisk möjlighet att kunna bota en patientgrupp där vi tidigare inte hade något ytterligare att erbjuda. Den räddar liv, säger barnonkologen Cecilia Langenskiöld.

Har det varit svårt att övertala föräldrarna till de här barnen att våga pröva en helt ny behandlingsmetod?

– Nej vi har ju varit tydliga med att det här är det enda behandlingsalternativet, och riskerna med behandlingen är väldigt små så vi har absolut tyckt att det har varit värt att prova, säger hon.

Fakta

Virusspecifik T-cellsbehandling

Vid virusspecifik T-cellsbehandling skördar man minnesceller från en donator, renar dem och injicerar dem i en stamcellstransplanterad patient som blivit svårt sjuk av en vanlig virusinfektion. 

Sahlgrenska sjukhuset kan behandla tre virusinfektioner: CMV, EBV och adenovirus, som är ett vanligt förkylningsvirus.

Virusen är normalt är ofarliga för de flesta personer men kan vara dödliga för personer som har ett nollställt immunförsvar efter en stamcellstransplantation.

Sjukhuset har importerat behandlingsmetoden från Tyskland och har fått ett specialgodkännande från Läkemedelsverket.

Sahlgrenska sjukhuset är ensamma om behandlingen i Norden men patienter från andra regioner kan också få hjälp. Tillståndet kräver dock att behandlingen sker på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.