Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vårdfrågan i Åmål påverkade starkt S-resultatet, tror Michael Karlsson (S) – starta klippet för att se betydligt muntrare tongångar hos hans namne Michael Karlsson (M) efter Moderaternas framgångar i norra Dalsland. Foto: Josefin Marjomaa/SVT

S teori – efter katastrofvalet i Åmål: ”Borde ha lyssnat”

Uppdaterad
Publicerad

I norra Dalslands kommuner går Moderaterna starkt framåt. I Åmål ökar partiet med 12,3 procentenheter i kommunvalet. Samtidigt ser Socialdemokraterna ut att tappa nära 20 procentenheter av rösterna och nu kan ett maktskifte vara nära.

– Det här är demokrati. Solen går fortfarande upp. Livet tar inte slut, säger Michael Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Åmål.

I videon kan du se representanter från Socialdemokraterna och Moderaterna i Åmål berätta hur de ser på valresultatet.

Enligt det preliminära valresultatet ser Socialdemokraterna ut att backa med 19,8 procentenheter i årets kommunval i Åmål. Efter 12 år vid makten kan nu det politiska styret ändras, då Moderaterna går kraftigt framåt.

Valet 2022 Väst

Michael Karlsson (S), nuvarande kommunstyrelsens ordförande, säger att han blev överraskad av det stora tappet. Men han hade inte heller väntat sig att partiet skulle öka i årets val.

– Det hade nästan varit för bra för att vara sant om man skulle gå fram i ett val efter 12 år.

M ökar i fler kommuner

Även i Dalslandskommunerna Bengtsfors och Dals-Ed visar de preliminära siffrorna på en stor ökning för Moderaterna med 12,9 respektive 10,4 procentenheter.

– Bengtsfors gör ju också ett fantastiskt val. De har regerat en mandatperiod och vi tittar ju på dem naturligtvis, säger Michael Karlsson (M).

Förhandlingar väntar

Varken de rödgröna eller allianspartierna har för tillfället egen majoritet i Åmål. Därför väntas nu förhandlingar innan det slås fast hur det nya styret kommer se ut.

– Jag ser inga problem med att vi ska få ihop det här om jag ska uttrycka mig milt, säger Michael Karlsson (M) som säger sig vara redo att prata med både Sverigedemokraterna och Miljöpartiet.

SD kan bli vågmästare

Sverigedemokraterna i Åmål ser preliminärt ut att öka med 6,5 procentenheter.

– Vi har en stark vågmästarroll och den tänker vi utnyttja. Sedan om det blir som vågmästare eller ett samarbete vet vi inte idag. Vi har inte kommit så långt än, säger Ove Kaye, Sverigedemokraternas gruppledare i Åmål.

Han säger att det framförallt är Alliansen som han planerar att förhandla med.

– Den rödgröna sidan är inte aktuell, säger Ove Kaye (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet